Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött på klagomål

Annons

Kommunalskatten i Leksand ligger på 21 kronor och 46 öre. Det betyder i runda slängar omkring 600 miljoner kronor för våra politiker att fördela inom de olika verksamheterna.

Vad kan då kommunmedborgarna kräva att få tillbaka för sin inbetalda skatt?

- Egentligen inte ett dugg, säger kommunjuristen Lars-Åke Lund-qvist.

- Det är upp till politikerna att se till att skattekronorna används på bästa sätt och att den kommunala servicen sköts enligt likställdhetsprincipen.

Enligt Lundqvist måste folk lära sig att skilja på skatter och avgifter.

- När man betalar en avgift har man rätt att ställa vissa krav, men skatten är en skyldighet som är baserad på den inkomst man har.

Allt som oftast höjs dock röster i debatten med krav på viss standard av kommunal service - ofta snöröjning - eftersom "jag har minsann betalat skatt i alla år".

- Om vi skulle tillämpa den metoden - vad skulle då hända med de som av olika anledningar inte betalar skatt eller mycket lite?

- Till exempel skulle äldre kvinnor drabbas hårt. De som ägnat livet åt obetalt arbete med hem och barn och som inte har haft någon skattepliktig inkomst att tala om. Så kan vi ju inte ha det! fortsätter Lars-Åke Lundqvist.

Precis som vid fördelningen av budgeten i Leksands kommun går de största skattebitarna till det sociala och skolans verksamhet.

- Men även de andra nämnderna får sin del av pengarna. Noteras kan att Leksand även låter kultur- och fritidsnämnden ta del av skattepengar, trots att det är en verksamhet som inte är lagstiftad, säger ekonomichef Britt-Inger Wallin.

- Det kan tyckas att politikerna har mycket makt att bestämma i lokala frågor, men en stor del av kommunens verksamheter är helt styrd av lagar och regler.

Om Leksands 15 440 invånare inte skulle behöva betala någon kommunalskatt alls, skulle över två tredjedelar av kommunens verksamhet tvingas att läggas ner och avgifterna bli skyhöga.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons