Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotsigt budskap på fredagsbönen

Annons

Ämnet var givet för den stora fredagsbönen på Teherans universitet: Hotet om utökade FN-sanktioner mot Iran. Tonen var trotsig. Och budskapet tycktes gå hem bland besökarna.

Teherans universitet mitt i den larmande jättestaden är en viktig skådeplats för iransk politik. På fredagarna försvinner studenterna och tusentals bedjande fyller lärosätets mäktiga auditorium, en vidsträckt öppen plats täckt av mattor.

Denna fredag leddes bönen av Mohammad Khashani, känd ayatolla och medlem av det inflytelserika Medlarrådet som har en central roll i Irans komplicerade politiska system.

En uppvärmningstalare önskade plikttroget död och undergång åt USA och Israel medan besökarna släntrade in, mest äldre män i slitna kostymer. Kvinnor har en egen sektion och de unga verkade ha annat att göra denna lediga dag.

Så dök ayatolla Khashani upp i talarstolen, flankerad av draperier prydda med korancitat. Den glasögonprydde gamle mannen bar vit turban _ ett tecken på att han till skillnad från mullor med svart huvudbonad inte hävdar släktskap med profeten Muhammed.

Efter en inledning om vikten om att låta islams påbud prägla tillvarons alla delar kom han till den politiska delen av sin predikan. Intresset var stort, då stormakterna i FN:s säkerhetsråd i torsdags enades om att skärpa sanktionerna mot Iran på grund av regimens vägran att upphöra med sin kontroversiella anrikning av uran.

I nästa vecka väntas säkerhetsrådet rösta om de utökade sanktionerna, som förbjuder iransk vapenexport och fryser tillgångar för individer som kan kopplas till Irans kärntekniska verksamhet. Iran ska dessutom få svårare att låna pengar. Landets president Mahmoud Ahmadinejad har begärt att få tala inför rådet i samband med omröstningen.

Bönen avslutades med en klagosång över shiaislams martyrer, varpå besökarna strömmade ut på den avspärrade gatan utanför universitetet. Den prydlige läraren Mohammad Naderi instämde i ayatollans ord.

Många iranier uttrycker vass kritik mot statsmakten för allehanda tillkortakommanden, men just i kärnenergifrågan och hotet om sanktioner och krig sluter många upp bakom den officiella linjen. Men det finns undantag. Studenten Hadi, 21, tycker att regimen borde tänka om.

TT

Mer läsning

Annons