Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots alla inbrott - nu minskar brottsligheten

Annons

I går blev Borlänge centrum en butik fattigare. Samtidigt offentliggjorde polisen nya preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Antalet begångna brott minskar i landet och för den största minskningen av alla län står Dalarna. Här har antalet anmälda brottsbalkbrott minskat med 15 procent, medan samtliga brott har minskat med 12 procent.

- Borlänge står för 35 procent av den totala minskningen av brott i länet, säger Stefan Dan-gardt vid polisen Dalarna.

Det innebär att Borlänge inte längre är den mest brottsbelastade kommunen i landet. I dag ligger man istället på plats sju på BRÅ:s lista.

- De brott som har minskat mest är inbrott och skadegörelse. Samma brott står för över 60 procent av det totala antalet begångna brott, säger Stefan Dangardt.

I siffror har anmälningarna om inbrott och skadegörelse minskat med 21,6 procent i Borlänge. Från 7 695 anmälda brott till 6 032. Anledningarna anses vara många, men nämnas ska Borlänge kommuns satsning på att minska brottsligheten samt polisens kraftsamlingar under helger och högtider.

- Den nya polisorganisationen som trädde i kraft vid årsskiftet gör det lättare för oss att fortsätta arbeta på samma sätt, avslutar Stefan Dangardt.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons