Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotjänare går vid 62

Annons

Han kan sluta jobba vid 62 års ålder. Han och kollegan Bengt Ekskog går samtidigt. Det är två idoga Scaniamedarbetare som går i pension. Bengt har jobbat 44 år på samma arbetsplats och Curt 42 år. När de började hade de ASJ som arbetsgivare, från 1975 har det varit Scania.

Scanias pensionserbjudande säger att den som har arbetat 30 år inom företaget kan få sluta vid 62 års ålder. Den som har jobbat 25 år får vänta till 63. Den som har arbetat kortare tid får fortsätta till den ordinarie pensionsåldern, 65. Uppgörelsen gäller inom Metalls område. De som arbetar på Scania inom andra sektorer, får även de jobba tills de är 65 år.

Överenskommelsen ger 75 procent av lönen fram till den ordinarie pensionsdagen. Den ger också kompensation för den pension som personen missar genom att sluta arbeta lite tidigare.

På företaget i Dalarna började man arbeta efter det här systemet förra sommaren. Tre anställda har hittills nappat på förslaget och nu blir det två till.

Uppgörelsen med tidigare pensionering ingick i en större överenskommelse mellan Scanias ledning och Metall. Företaget ville ha större möjlighet att ta in visstidsanställda för att klara perioder med ökade beställningar utan att behöva öka antalet fast anställda.

Torbjörn Pedersen, Metallordförande på Scania i Falun, berättar att facket sökte dispens från avtalen för att kunna godkänna uppgörelsen med bolaget. Den känsliga frågan var om de visstidsanställda skulle få arbeta 18 månader utan att vara garanterade fast anställning, i stället för 12 som det var tidigare. LO godkände uppgörelsen inom Scania i Sverige och överenskommelsen har gällt sedan dess.

Andra industrikoncerner, som Volvo, har varit intresserade av den här modellen.

- Vi tycker fortfarande att det är bra. Det är uppskattat bland våra medlemmar, säger Torbjörn Pedersen.

I koncernen har det blivit fler visstidsanställda men i Falun är ett 40-tal som tidigare.

För Curt Wigert betyder uppgörelsen att han kan bli pensionär ett par år tidigare.

- Man har blivit 62, så visst känns det väl i kroppen, säger han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons