Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trospoliser och åsiktsdiktatur

Annons

År 2005 fick undertecknad för första gången delta i Existensiell filmfestival i Falun. Det som drog mest var att få se om filmen "Se dig inte om" och för första gången "Forgiveness".

Den sistnämnda en sydafrikansk film. Mest medelålders talade öppet och rakt om sina intryck av filmerna utifrån festivalens grundtema försoning och hämd. Allt blev en berikande upplevelse.

Tillbaka i vardagen läser jag i BT 15 april 2005 en trospolis avhyvling av Inga-Lill Örnefors Modins kolumm i BT, "Om djävulen", den 11 april 2005. Rubriken löd "Oteologisk soppa". Skrivaren var Gunnar Helgesson, Falun.

Hur annorlunda mot Existensiell filmfestival i Falun. Inte ett spår av samtal om ett angeläget ämne, om ondska, slut.

Kravet på renlärighet har också drabbat våra stifts högre hierarki - biskopen. Förra året tog han teologen, dr Spong, från USA till stiftsgården i Rättvik.

I stiftsboken försvarar han sin handling. Dr Spong återkommer i höst till Västerås och världens fest i augusti. Men en ännu högre hierarki i Svenska kyrkan vill inte ha dr Spong, men varför är trospoliserna så rädda för samtal?

Vad gjorde Jesus? Han gick ju ständigt omkring och talade med folk. Sade sitt och lämnade tolkningen fri till människan.

Kyrkan har sin lära och ska ha det, men vi ska inte ha en åsiktsdiktatur!

Synd att det inte blev ett berikande samtal om kolumnen "Om djävulen".

Förresten! Kvinna, med bakgrund i Iran, talade för ett tag sedan i radions program OBS och citerade tänkare inom Islam, som anser att "paradiset och helvetet har människan inom sig själv".

INGEGERD HELLBERG

Mer läsning

Annons