Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trosor och kalsonger för miljoner i svinn

Annons

- Det är ju helt klart för mycket pengar. Vi kan inte acceptera en så stor kostnad för svinn, säger Stålberg.

Däremot tror han inte att det handlar om en massa tjuvar som springer omkring och knycker kalsonger och trosor.

- Nej, jag vill inte tro det, och tror heller inte det. Det kan finnas en mängd förklaringar, säger Stålberg, och räknar upp några:

Saker och ting följer med patienten hem eller till andra vårdinrättningar av misstag. Man plockar kanske inte av patienten kalsongerna innan patienten lämnar avdelningen.

Patienten eller personalen kan slänga plaggen i sopkorgen i stället för tvättkorgen. Av misstag, eller beroende på att plagget anses skitigt, trasigt eller förbrukat.

Det kan också vara så att plaggen kan ligga på ställen som man inte kommit åt när man inventerat.

Landstinget äger själv inga kalsonger eller strumpor. Man betalar för varje plagg varje gång det kommer från tvätten. Då betalar man för att använda plagget, för tvätten och transporten.

Men, som sagt, för mycket pengar försvinner på svinnet. Därför har landstinget beslutat att agera:

- Inför nästa upphandling kommer vi att formulera nya krav för att minimera svinnet. Vi ska också ta fram nya interna rutiner, berättar Stålberg.

Hälso- och sjukvården Dalarna har bestämt sig för att ta krafttag:

- Vi kommer att se över hela textil- och tvättsidan. Det är inte bara svinnet som är ett stort problem. Vi har haft problem med leveranser från tvätten i Eskilstuna. Det handlar både om att vi inte fått grejor i tid till att det varit dålig kvalitet, säger Birgit Hallén, som leder styrgruppen för detta arbete.

Olika arbetsgrupper har utsetts, och ska dra i gång när som helst. En av arbetsgrupperna ska titta på hur svinnet kan minskas.

- Vi ser allvarligt på detta, men vet inte riktigt vad det finns för förklaringar till det stora svinnet. Det kan finnas många förklaringar, och det är det vi nu ska undersöka, säger Hallén.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons