Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror på Ljungberghallen

Annons

Borlänge kommun har skickat in en ansökan till World Monuments Fund om stöd för att bevara Ljungberghallen, den gamla maskinhallen vid Kvarnsvedens pappersbruk. Fonden listar vartannat år 100 byggnader eller platser i världen, som är värda att bevara åt eftervärlden Det har tidningen berättat tidigare.

Jan Rosvall, knuten till Chalmers och Göteborgs universitet, ser det som av stor betydelse att hamna på 100-listan. Han har tidigare varit med och värderat ansökningar som kommit in till fonden.

Det handlar om en frivillig organisation, dit företag och rika privatpersoner i USA donerar pengar. Den förfogar över mycket stora belopp.

Målet är att bidra till att rädda de hotade byggnader och naturlandskap, som fonden bedömer som mest intressanta att bevara.

-Den fungerar som en larmklocka och investerar i de bästa projekten. De har inspektörer som åker runt i världen och tittar, berättar Jan Rosvall.

När 100-listan ska färdigställas kan det ligga runt 500 ansökningar på bordet i New York. Rosvall bedömer att det finns goda förutsättningar att Ljungberghallen kan få stöd, trots att Sverige är ett förhållandevis rikt land.

-Läget är bra, det är en sorts tävling.

Han känner inte till att det skulle finnas några andra ansökningar från Skandinavien.

I maj kommer representanter från World Monuments Fund till Tällberg, och en stor konferens om byggnadsvård. Då är planerna att projekt Ljungberghallen ska presenteras närmare.

-Ett jätteprojekt för Dalarna. En injektion för byggbranschen och utbildningen, säger Rosvall om tankarna på att återanvända maskinhallen som byggdes till Stockholmsutställningen 1897.

I tankarna finns en koppling till utbildning och forskning.

-Det finns inget sådant i Sverige. Fonden tar beslut i maj 2008, säger Jan Rosvall.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons