Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror inte på lugnande flygbullerbesked

Annons

Kommunens handläggare menar att förslaget på en 600 meter lång landningsbana - 1,9 kilometer från Söderås och 3 kilometer från Mårtanberg - inte resulterar i några avgörande problem för de boende i området. De landande och startande planen får inte flyga närmare än kraftledningen, cirka en kilometer från Söderås. Planen som använder fältet får inte ha fler än en motor. Kommunen menar att det borgar för små bullerproblem.

-Men det kommer ändå att bullra. Hur mycket vet ingen i dagsläget. 1 500 starter och landningar per år hävdas det. Aktiviteten kommer att koncentreras till sommarhelger, då vi som bor här är lediga. Det är klart att det kommer att bullra mer. Det ska läggas till bullret vi redan har från riksvägen. Vi vill inte ha det värre,

säger Mattias Utbys.

Aktionsgruppen understryker att de inte är flygmotståndare.

-Vi tycker att flygklubben ska ha ett flygfält, men vi vill inte ha den så nära byn. Det måste få finnas andra platser som kan husera ett flygfält utan att riskerar att störa boende, säger Utbys.

Förslaget ska läggas ut till samråd i början av nästa år. Då får alla som vill yttra sig efter det samrådsmöte som ska utlysas i Mårtanberg eller Söderås. Alla invändningar som kommer in måste besvaras av kommunen. Sedan kan den politiska beslutsprocessen inledas. Länsstyrelsen kan dock stoppa projektet om det bedöms som hälso- eller miljöfarligt.

-Vi kräver en riktig miljökonsekvensutredning på det nya förslaget. Utredningen ska också vara oberoende, säger Mattias Utbys.

Aktionsgruppen genomför just nu en namninsamling i de berörda byarna.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons