Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tromb ödelade skog i Jönköping

Annons

En kraftig tromb drog förbi väster om Jönköping i går kväll. Tromben ödelade det mesta i sin väg. En gård klarade sig med en hårsmån från att ödeläggas.

Femton boende i fyra hus evakuerades vid dammen Röttle, som hotar att brista.

Området nedanför dammen är fortfarande avspärrat i morse.

Vid 15-tiden i eftermiddag ska räddningstjänsten fatta ett nytt beslut om evakuering, men enligt brandmästaren Hans Bengtsson tyder det mesta på att avspärrningarna kommer att kvarstå.

Larmet om tromben, som drabbade ett område väster om Bottnaryd, kom vid klockan 21.30.

Tromben drog igenom en skog och ut över en sjö, där den mattades av efter att ha röjt upp ett två kilometer långt och hundra meter brett område.

Tromben svepte förbi en gård och ägaren larmade räddningstjänsten. Men bortsett från några takpannor som flög iväg var det bara naturen som skadades.

En tromb är en intensiv virvel där vindhastigheten kan komma upp i 100 meter per sekund.

Det brukar komma rapporter om några tromber varje sommar. I Sverige uppstår tromber oftast i samband med åskväder och är väldigt lokala, precis som den i Bottnaryd.

Ett kortvarigt men mycket kraftigt regn drabbade också Småland på lördagskvällen. Flera hus i Habo, Mullsjö och Gränna översvämmades och några mindre trafikolyckor inträffade på grund av vattenplaning. På natten till söndagen beslöt räddningstjänsten att evakuera fyra hus vid dammen Röttle, söder om Gränna, som hotade att brista.

TT

Mer läsning

Annons