Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollkarlar och sessor på läger

Annons

-Vi ska ha en cirkusföreställning med trollkarlar, cirkusprinsessor och clowner, berättar Britta Wålstedt.

-Jag ska vara cirkusprinsessa, ropar en hel hop av barn i kör.

-Jag ska vara trollkarl, säger någon.

Britta Wålstedt leder cirkuslägret, som egentligen är flera läger för barn i olika åldrar. På förmiddagarna är det cirkusskola för de yngre barnen, i åldrarna fyra till sex år, på eftermiddagen för dem som är mellan sju och nio år.

Dessutom hålls ytterligare ett cirkusläger i slutet av juli för ungdomar i åldrarna 13-16.

Britta Wålstedt är själv uppvuxen på den gård där cirkuslägren nu arrangeras.

-Jag har alltid hållit på med cirkus. När jag var nio bestämde jag mig för att ordna en cirkusföreställning här på gården tillsammans med mina syskon och tremänningar.

Intresset har hållit i sig alltsedan dess. Britta har varit med i Ludvika minicirkus, gått på cirkusgymnasiet i Gävle, på artistlinjen i Köpenhamn och på en treårig utbildning hos Cirkuspiloterna i Stockholm.

Britta Wålstedt nöjer sig inte med att ordna cirkusläger hemma i Sverige. Hon har också arbetat i Norge samt drivit ett projekt med en cirkusskola för barn i Nepal. Idén uppstod tack vare organisationen Clowner utan gränser, som arbetar i länder där "skrattet har tystnat".

-Eftersom jag har en kompis från Nepal så valde vi att åka dit. Men tyvärr är det väldigt oroligt i Nepal nu, säger Britta Wålstedt, som ännu inte vet om Nepalprojektet kommer att kunna fortsätta.

På Wålstedts gård utanför Dala-Floda har skrattet i alla fall inte tystnat. Tvärtom är det fullt av glada barn som hoppar studsmatta och lär sig trapetskonster. När förmiddagen går mot sitt slut samlas alla i en stor ring för att avsluta denna dags cirkusläger.

-Hej då, skriker de så högt de kan, för att föräldrarna som väntar utanför ska höra.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons