Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollen rustar till bröllop

Annons

Trollbröllopet firar 30-årsjubileum i år, från nystarten 1971. Men spelet är mycket äldre. Det bygger på en gammal sägen om Äppelbo brudkrona, återberättad av Karl-Erik Forsslund i bokverket Med Dalälven från källorna till havet.

Utifrån sagan om brudkronan skrev Herbert Grönfall bygdespelet Trollbröllopet 1932. Spelet som hade premiär 1936 framfördes med några års undantag fram till 1963, men låg sedan nere till 1971 då Åke Gyllenvåg var en av de drivande krafterna för att det skulle tas upp igen.

Trollbröllopet som spelas på Äppelbomål börjar tidigt på våren då bonden Lars Ersson tillsammans med hustrun Kerstin och dottern Karin kommer upp till fäboden med kor och getter.

Karin som ska tillbringa sommaren där uppe är åtrådd av många; Nisse som hon själv vill ha, den rike Olov från Järna men också av trollfar och trollmor som tänker ställa till bröllop mellan Karin och trollsonen Jehull.

Smeden Mäster Grå tillverkar den brudkrona som Karin får med sig då Nisse räddar henne från trollen.

-Brudkronan som finns i kyrkan har burits av många äppelboflickor. Förr skulle de bära stål på sig som skydd så att inte trollen kom och tog både krona och brud.

-Ingen vet varifrån brudkronan kom, kanske hade någon hemvändande soldat den med sig som krigsbyte från något katolskt tempel där den krönt en madonnabild, skriver Karl-Erik Forslund.

Hur som helst håller Trollbröllopet liv i gamla sägner och tjusar sin publik år efter år.

Spelets huvudpersoner är Karin, Sophie Magnusson och Nisse, Patrik Eriksson. Andra bärande roller innehas av Anders Gyllenvåg, fadern och Christina Johansson, modern.

Tobias Eriksson, Mattias Magnusson, Sara Larsson och Jennica Dahlman spelar ungdomarna som hälsar på Karin och Göran Tilja är ny friare från Järna. En roll som han passar bra för. Regissörerna Agneta Stolpe och Tobias Thögersen bör fundera på om det inte går att renodla karaktären och göra mer av rollen.

Jennica Dahlman är rånda, Mattias Brandt näck och Johan Larsson ny Mäster Grå. Trollfar och trollmor spelas av Dan Herbertsson och Mia Matthed medan Lars Johansson agerar trollsonen Jehul. Mats Helgesson är fattigtrollet som hjälper Nisse rädda Karin.

Den skröplige Sme-Erke har av tradition roat publiken och Lars Gyllenvåg lockar fram skratt då han stultar in på scenen i spelets slutskede.

Trollungar är Hans Hermansson, Andreas Eriksson, Oskar Albinsson, Gabriel Christians, Viktor Ekholm, Martin Larsson, Andreas Berglund och Oskar Eriksson.

Tre små tomtar som smyger fram och matar korna med hö på natten spelas av Johan Sjöberg, Hampus Björk och Victor Hulth.

De skira älvorna gestaltas av Maja Lindgren, Matilda Westbergs, Elin Welam, Therese Johansson, Isabella Bernhardsson, Malin Ingesson, Evelina Andreasson, Olivia Ähdel, Josefin Andersson, Astrid Christians och Elsa Christians-Bö.

Trollbröllopet spelas den 9,10 och 11 augusti.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons