Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollar fram skolpengar

Annons

11 000 kronor i årsbudget för att driva en skola med 18 handikappade elever och sju anställda. Ett ekonomiskt trolleri kan tyckas. Moraparet Staffan och Ann Britt Eklöv lyckades. Under två år byggde de upp en skola i en afrikansk by i Tanzania. Deras låga årsbudget gällde år 2002. I år är skolans omkostnad 50 000.

Nu får Staffan och Ann Britt hjälp med äkta trolleri, för att få in pengar till skolans utbyggnad.

Deras son Fredrik, framgångsrik och prisbelönad trollkarl, uppträder i Mora folkhögskolas gymnastiksal på lördag. Behållningen av framträdandet går oavkortat till skolan i byn Izimbya.

Där i Bukobaområdet, intill västra stranden av Victoriasjön, har Ann-Britt och Staffan byggt upp en skola till stöd för handikappade i området.

- Närmast behöver skolan få en lokal för snickeriundervisning, nya verktyg och flera rum för elever att bo i. Förhoppningen är att elevantalet ska kunna växa från 24 till 35.

Familjen Eklöv står bakom lördagens arrangemang i samarbete med folkhögskolans internationella nämnd. Fredrik kommer att ta emot besökarna genom att förvandlas till tre meters längd, med vissa diskreta hjälpmedel.

- Därefter blir det en familjeanpassad barnföreställning där jag med hjälp av "björnen Bosse" och "grodan Kenny" trollar fram saft, kakor och andra saker, som behövs till ett stort kalas, säger Fredrik till tidningen i telefon från hemmet i Hallstahammar.

Fredrik, som fyllde 30 i september och är pappaledig för tillfället, har utvecklat trolleriegenren med buktaleri till en personlig och originell variant.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons