Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt hitta tekniker

Annons

- Jag besviken på att högskolan inte lyckades få med en enda student på utbildningen, säger Stig Hellberg, regionschef på Verkstadsindustrier.

- Studenterna har inte haft tid på grund av deras ordinarie utbildning. Jag hade hoppats att fler, som redan är verksamma inom industrin och företagen, skulle gått utbildningen, förklarar Roger Johansson, som är kursansvarig.

Det handlar om en kurs i produktionsteknik och produktionsutbildning som arrangerats under våren och snart får sin avslutning. Arrangörer är Högskolan Dalarna och SIFU-Ångpanneföreningen.

Tanken med kursen var att den ska bidra till lätta upp det stora behov av tekniker som nu finns inom industrin. Därför blev detta en allvarlig signal till branschen att inte fler tagit den här chansen att vidareutbilda sig.

- Jag har en generell oro att det är så få som söker sig till tekniska utbildningar, säger Roger Johansson.

Stig Hellberg ser detta ur en annan synvinkel:

- Det finns ett behov av den här typen av utbildningar. Men i Dalarna finns ingen tradition att redan anställda tekniker på företag vidareutbildar sig på det här sättet parallellt med sitt ordinarie arbete. Den inställningen måste vi förändra, liksom att få med studenterna.

Nu kommer kursen att utvärderas för att se vad som kunde göras bättre.

- Vi hoppas att det blir en fortsättning och så med en blandning av deltagare som är studenter och redan yrkesverksamma, säger Roger Johansson.

Mer läsning

Annons