Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trogen sin släkttradition

Annons

Andreas farfar Alvar Trogen, som i sommar fyller 79 år, har gått den hårda yrkesskolan.

Han växte upp i en tid och miljö som inte prioriterade boklig kunskap, utan den bildning och erfarenhet som följer med svett, blod och tårar.

Blott 13 år gammal "fick" han delta i en timmerhuggning i trakterna av Käringsjön i Björbo.

- Det var en hård vinter med mycket snö och sträng kyla. Det var ofta under 20 minusgrader och jag hade dåliga skodon. Under tunga dagar, när jag frös och tvivlade på att jag skulle orka med jobbet, inträffade det att jag - när ingen såg - grät en skvätt, minns han.

Men slitet under ungdomsåren härdade honom till kropp och själ och han har många gånger haft anledning att vara tacksam för den tidiga "träningen". 1948 började han varva skogsarbete vintertid med sommarjobb som timmerman och 1960 blev han timmerman på heltid.

- Kroppsarbete är inte skadligt, tvärtom. Många av de människor som i dag tillbringar nästan all sin tid framför datorer skulle må bra av fysiskt arbete. När det finns så mycket arbete som behöver göras och så många äldre människor som behöver hjälp med olika sysslor har jag mycket svårt för att förstå att unga och starka människor går på gym för att träna sig trötta. Det skulle de inte behöva om de hade riktiga jobb, säger Alvar med en betoning på "riktiga" som antyder att han åtminstone till viss del är ute för att provocera och få en och annan att tänka till.

Alvars söner Allan och Conny har sedan ungdomen arbetat som timmermän och nu är även tredje generationen Trogen på väg in i företaget Rista Timmerstugor AB.

- Friheten och skaparglädjen gjorde att jag fastnade för yrket. Det är intressant genom att trä är ett levande material och att varje stock är unik. Men visst är det krävande och tungt, konstaterar Conny.

Både han och hans far har försökt förmå Andreas att välja en annan yrkesbana.

- Men jag är inte säker på att de verkligen vill att jag ska syssla med något annat. De tycker att det är roligt att jag vill föra traditionen vidare, säger Andreas, som hjälpt till med timring och som sökt till gymnasiets byggprogram.

Han är visserligen en hejare på datoranvändning, men räknar med en bra framtid som timmerman:

- Jag trivs med utomhusjobb och när 40-talisterna går i pension kommer det att bli brist på timmermän. Det kommer i sin tur att påverka lönerna. Dessutom är det viktigt att kunskaperna bevaras och att äldre hus även i framtiden kan restaureras efter konstens alla regler.

Om sin fars och farfars varningar och förmaningar bryr han sig inte särskilt.

Eller i sammanhanget mer korrekt uttryckt: Inte ett spån.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons