Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsel inspirerad av England

Annons

Sex stycken stadsradhus blev färdiga i september 2002. De är alla på tre plan, och ytan ligger mellan 162 och 184 kvadratmeter. Hyran är därefter; 790 kronor per kvadratmeter.

- Nybyggnationer innebär alltid höga hyror, förklarar Britt-Marie Nilsson, lokalansvarig på Tunabyggen.

I dag står två av lägenheterna tomma sedan i början av sommaren. Två av de andra lokalerna hyrs av företag som även bor i lägenheten, och två andra hyrs av privatpersoner.

- Vi vill gärna se företag flytta in i de tomma lägenheterna. De etablerar sig och stannar längre än privatpersoner, säger Lena Lundberg, chef för marknadsavdelningen på Tunabyggen.

Hon påpekar att lägenheterna är som gjorda för att kombinera småföretagande och boende.

- Det finns två dörrar in till lägenheten, så man kan ha en in till verksamheten och en in till hemmet, säger Britt- Marie Nilsson.

- Dessutom blir inte hyran så hög om du skriver över en tredjedel av hyran till företaget, om man nu låter det första planet vara företagslokal.

Stadsradhusen utmärker sig bland Borlänges andra byggnader.

- De är ritade av arkitekten Lena Pålsson. Hon inspirerades av radhusen i England - att bygga på höjden snarare än på bredden, säger Lena Lundberg.

Varje radhus skiljs åt av en egen, varm färg. Men även insidan varierar.

- Hyresgästerna fick uppge önskemål på till exemepel vilken plan köket skulle vara i, om lägenheten skulle ha kamin, om de ville ha loft, vilka färger på tapeterna och så vidare, berättar Lena Lundberg.

I Borlänge står just nu ungefär 200 lägenheter tomma. De flesta hittar man på Tjärna ängar, Bullermyren eller i Jakobsgårdarna. För den som vill bo i centrum är det inte lika lätt.

- Vi har snabb inflyttning på lägenheterna i centrum, så vi har inte många som står tomma där, säger Lena Lundberg.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons