Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsamt och gemytligt i Snöåns skolhus

Annons

u Glöggbjudning, loppmarknad och god kommers på hembakat bröd, hantverk, sylt och allehanda andra produkter.

Det var några av ingredienserna när byalaget i Snöån bjöd in till årets upplaga av den årliga höstmarknaden i lördags.

Liksom tidigare var det många, såväl hemmafolk som tillresta, stora och små, som sammanstrålade till några trevliga timmar i Snöåns skolhus. Årets marknad var den tredje i ordningen. Arrangemanget har därmed blivit en tradition som snöåfolket vill slå vakt om inför framtiden.

- Tidigare brukade vi ha julmarknader men vi tyckte att det var bättre med en höstmarknad i stället. Då behöver vi inte vara med och konkurrera med alla andra marknader som brukar vara vid den tiden, säger Rajna Karlsson i byalagets styrelse.

Hon tjänstgjorde själv vid lagets eget försäljningsbord i stora skolsalen där ett tiotal marknadsdeltagare hade dukat upp sina specialiteter.

Bland annat träffade vi Berta Palmqvist från Hjortrongården i Ludvika. Hon presenterade ett utval av sina välgjorda vävnader i form av ris- respektive traslöpare.

Gun Eriksson från Blötberget marknadsförde massor av hemslöjd, bland annat äkta Blötbergshästar och andra prydnadssaker vackert målade i smakfulla färger. I närheten fanns också Åsa Andersson, också hon från Blötberget, med ett varierat utbud produkter från ljus av bivax till honung.

I en vrå satt Elvi Smedberg som visade hur det går till när ull blir till yllegarn. Hon hade full fart på spinnrocken hela tiden och hennes syssla väckte stort intresse bland besökarna. Som komplettering presenterade hon också en trevlig fotoutställning där man kunde se ullens väg från fåret till den färdiga produkten.

- Intresset för marknaden är stort och det är många som ringer och vill vara med. De tycker att det är så trevligt här i Snöån, säger Karlsson som gläds åt berömmet.

Hon låter samtidigt förstå att varje krona som flyter in behövs till den fortsatta driften av skolhuset.

Inte minst kostar det numera stora pengar bara att fylla oljetanken och hålla värmen under den kalla årstiden.

Under dagen förekom också kaffeservering och lotteri.

Dessa programpunkter förhöjde den redan gemytliga stämningen åtskilliga snäpp.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons