Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsamma Ulvshyttan

Annons

Bostadsområdet Skaraborg låg en gång i tiden granne med sågen som brann på 1940-talet. Ulvshyttan har varit en betydande industriort med egen tågstation, linbana, hytta, såg, gruvor, verkstäder, bank, affär, kiosk, post och lite till.

I dag är det en idyll vid stranden av Ulvsjön med den gamla herrgården vakande över bygden. 1939 blåste man ner hyttan som tappades på den sista smältan. Sedan dess talar man bara om Ulvshyttan i historiska ordalag.

Men flera av de som passerat 60 år och lite till har sina rötter i Ulvshyttan. Sune Hedström, 76 år, är en av dem som hållit fast vid hemorten trots flera decennier på resande fot. Vi träffar honom i solgasset på Skaraborgsvägen:

- Jag trivs utmärkt här och har inga planer på att flytta.

Sune skrev en roman Hyttpojken för några år sedan som han gav ut.

- Jag har sålt ett hundratal böcker, säger Sune.

Vi står vid ett hus som en gång i tiden var en lada. Det är numera Gudrun Svensson syateljé. På andra våningen skapar hon kreationer både till revyer ute i landet och till "vanligt" folk.

- Jag håller just nu på med kostymer till en minishow som har premiär den 27 augusti i Tällberg. Sedan ska jag ta itu med Disney som ska sättas upp igen, säger Gudrun.

Ute vid brevlådorna längs Skaraborgsvägen träffar vi Astrid Källkvist som bott många år på Skaraborg. Hon kommer ursprungligen från Norrbärke och har tidigare bott i en av de gamla hyreskasernerna.

I dag bor hon toppmodernt på Skaraborg.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons