Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs som handlare i Säfsen

Annons

-Luciahelgen var inte bra. Det var mildväder och då undrade vi vad vi gett oss in på. Men så kom julen och nyår och då sa det bara pang. Sedan dess ha vi haft fullt upp 12 timmar om dagen sju dagar i veckan ända fram till påsk, berättar Åke Jönsson, 43.

Han och makan Gunilla, 41, driver Lilla Handelsboden vid Säfsenanläggningen där de hyr lokalen och inventarier av Säfsen Resort under i första hand två år.

"Lilla" är nog ett lämpligt namn. Butiksytan mäter bara cirka 50 kvadratmeter.

-Det gäller att tänka sig för när man placerar ut varorna så att man får in så mycket som möjligt. Kunder har förvånats över att vi får plats med så mycket varor på så liten yta, berättar Jönsson.

Med tanke på att det är en liten servicebutik vid en turistanläggning, så är sortimentet brett. Förutom det självklara godiset, mjölklitern och smörasken så kan kunderna köpa paketerade fläskkotletter, biffar, bakplåtspapper, plåster, olika slags hygienartiklar med mera.

Är Lilla Handelsboden rent av en konkurrent till Konsum nere i samhället? Nej, snarare så kompletterar man varandra, anser Åke Jönsson.

-98 till 99 procent av de som handlar hos oss är turister. Vi har ett bra samarbete med Konsum. Kerstin (Magnil, Konsumföreståndaren) är bra att ha att göra med. Får vi slut på mjölken så kan jag åka ner till Konsum och köpa av henne. Det har också hänt att vi har köpt varor på Konsum som våra kunder har frågat efter men som vi inte har till försäljning.

Närbutiken har tidigare drivits av Säfsenanläggningen. Inför starten i höstas så kalkylerade Jönssons med en årsomsättning på 2,4 miljoner kronor och hittills verkar det som att man kommer att nå upp till den nivån.

-Nu efter påsk har vi haft tre sköna semesterveckor men nästa vecka smygstartar vi sommarsäsongen. Vi har från Säfsenanläggningen tagit över ansvaret att förse skolbarnen som är här på lägerveckor med frukostpaket och det ger oss förstås ett tillskott.

Från den 20 maj skruvar Jönssons upp i vintertempo på nytt med öppet alla dagar i veckan.

-Att döma av bokningarna till Säfsen så kan vi ha öppet alla dagar åtminstone fram till den 31 augusti, konstaterar Åke Jönsson.

Om paret fortsätter efter den inslagna linjen innebär det att Åke finns på plats i butiken från tidiga morgonen till eftermiddagen medan Gunilla tar hand om kvällspasset.

-Släkt och vänner har frågat oss om vi inte har drabbats av lappsjuka. Det har vi inte, vi trivs jättebra, säger Åke Jönsson och framhåller att även sönerna Christoffer, 14, och Fredrik, 17, funnit sig väl till rätta.

-När det kommer in nya kunder så blir första kommentaren ofta "hur har denna dialekten hamnat här?". Efter att ha förklarat så blir många nästan avundsjuka.

- Det är ju fantastiskt med naturen och de stora skogarna, säger Åke Jönsson som tror att en del av hans fascination för skogslandet kan ha sin grund i att han har varit orienterare.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons