Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tretimmarsregeln finns för att barnen ska få träffa kamrater

Annons

Svar till Maria Larsson.

När det gäller regler för förskolan i Borlänge kommun är all verksamhet reglerad.

För barn till förvärvsarbetande eller studerande får de endast utnyttja sin plats under arbetstid och restid. För skiftarbetande ska barnen vara hemma på friskift, och arbetar föräldrarna deltid ska barnen vara hemma på lediga dagar.

Det enda undantaget är den allmänna förskolan för våra fyra- och femåringar som bedrivs tre timmar per dag under skolterminerna.

För föräldralediga och arbetslösa föräldrar gäller regeln om tre timmar per dag fem dagar i veckan. Förläggningen av den tiden varierar från förskola till förskola och bestäms av verksamheten och föräldrarna tillsammans.

Huvudmålet under dagen ska dock inte ingå.

Avgiften för dessa tre timmar är 25 procent av vad en heltidsplats skulle kosta.

Du skriver i din insändare att ni i dag har ett behov av omsorgstid som understiger 25 timmar per vecka och då är avgiften reducerad till 80 procent.

Föräldraavgifterna i vår förskoleverksamhet är cirka 15 procent av vad en plats i verkligheten kostar. Kommunens kostnad är i dag cirka 91 000 kronor per barn och år.

Tretimmarsregeln har tillkommit efter diskussioner med verksamheten. Barnets behov av lunch kan ju den föräldraledaga föräldern tillgodose, men att få komma till förskolan varje dag och träffa sina kamrater det kan inte den enskilda familjen erbjuda.

MARIANN NORDLÖF

Mer läsning

Annons