Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden är bruten

Annons

- Dalarnas nettoinflyttning under det första halvåret i år ligger huvudsakligen i barnaåldrar och yngre vuxna, vilket med andra ord betyder barnfamiljer, säger Jan Björkengren, utredare vid länsstyrelsen i Dalarna.

SCB:s halvårsstatistik över befolkningsförändringarna som presenterades i början av augusti visade att Dalarnas befolkning ökade i år för första gången sedan 1994.

Tidigare var det framför allt personer i pensionsålder som flyttade till Dalarna.

- Dalarna har alltid varit ett populärt län att åldras i, säger Jan Björkengren.

Nu har SCB sammanställt uppgifterna om de inflyttades kön och ålder och det visar sig att det nu är huvudsakligen barnfamiljer som har flyttar till Dalarna.

Det innebär att det har skett ett trendbrott i år. För första gången på länge är det fler barnfamiljer som har flyttat in och färre som har flyttat ut från länet.

Även siffrorna på nettoinflytt av personer i åldrarna 15 till 19 har vänt i år och visar en positiv ökning efter lång tid.

Det är framför allt i Falun, Avesta, Orsa, Rättvik och Mora som barnfamiljerna valt att bosätta sig. Borlänge fick också en liten ökning i nettoinflyttning av barnfamiljer.

Avesta är den kommun som har fått den kraftigaste ökningen av inflyttade barnfamiljer jämfört med tidigare år. Avesta visar även ett inflyttningsöverskott av personer i högskoleåldrarna. Totalt rör det sig om ett nettoplus på 116 personer, vilket är den största vändningen i Dalarnas befolkningsstatistik.

- Det är ett anmärkningsvärt trendbrott för Avesta, som har haft stor utflyttning i många år, säger Jan Björkengren vid länsstyrelsen.

- Det skulle kunna bero på att Avesta ligger på ett sådant avstånd från Storstockholm att kommunen attraherar människor som tröttnat på storstads-trängseln.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons