Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trefilig väg med vajer mål för Vattnäs-Trunna

Annons

En trefilig väg med vajerräcke mellan körfälten. Det är Vägverkets nuvarande mål för vägstandarden på en nyanlagd riksväg 45 mellan Vattnäs och Trunna.

Det framkom vid ett samrådsmöte i förra veckan där Vägverket träffade representanter för Orsa kommun och lokala byalag.

Under åren har inte mindre än åtta förslag presenterats angående en ny sträckning för riksvägen.

I samband med nya lagkrav, bland annat angående miljöhänsyn, och att målet nu är att göra en trefilig väg, genomförs en ny konsultutredning om vägsträckan.

- Med i det arbetet är bland annat materialet från de tidigare vägutredningarna, berättar projektledaren Rolf Wimark från Vägverket region mitt.

Han uppger att utredningens mål är att föreslå en korridor mellan Vattnäs och Trunna där den nya vägen ska placeras. En första delrapport redovisas i april då berörda instanser informeras om arbetet. I sommar ska förhoppningvis vägutredningen vara klar och redovisas i en utställning med påföljande möjlighet till remissförfarande.

Bland annat förutsetts en vägbredd på 14 meter. Tillåtna hastighet sätts till 90 kilometer i timmen. Tre körfält innebär att det blir varierande omkörningsfiler enligt den standard som gäller för mötesfria landsvägar med två plus ett körfält.

En av deltagarna från Orsa kommun, Anders Björklund, föreslog att de åtta tidigare föreslagna alternativen till ny väg ska ges löpnummer från 1 och uppåt för att markera att utredningen startar om med nya förutsättningar.

Två av de byalagsrepresentanter, som deltog på mötet föreslog att den befintliga vägen rustas upp.

Den nya vägsträckningen finns inte med i planeringen för nationella stamvägar som är tidsbuden från 2004-2015. En revidring av den planen ska göras 2010.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons