Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trefallt råndrabbad

Annons

Fyra grova rån mot post och bank har skett i Lima de senaste 25-30 åren och av dessa är två ouppklarade. Det ena är rånet mot Föreningsbanken som inträffade för cirka 15 år sedan, det andra är rånet mot Handelsbankens kontor i onsdags förmiddag.

Hela tre av rånen i Lima har skett i samma hus, det vill säga den byggnad som Svenska Handelsbanken i dag har sitt kontor. Och de tidigare rånen skedde mot postkontoret som då fanns i den byggnaden.

Ett av postrånen som skedde för cirka 25 år sedan var ett brutalt rån då föreståndarinnan vid posten låstes in i kassavalvet. Rånaren, en knarkpåverkad kriminell brottsling från Stockholms-trakten, greps den gången efter en intensiv polisjakt i trakterna av Grundforsen och dömdes till ett långt fängelsetraff.

Andra gången som postkontoret rånades var för drygt tio år sedan då ett yngre man och en yngre kvinna anställda vid en hotellanläggning i Sälen utförde rånet.

Den gången fick polisen tips från allmänheten som gjorde att misstankarna riktades mot en av ynglingarna. Rånaren hade en pistolatrapp och kom över en summa pengar. Han försvann sedan i en mindre bil från postkonoret, och åkte upp efter Rörbäcksnäsvägen där han bytte till en Porsche som observerades för att den kördes mycket fort.

Dagen efter greps ynglingen tillsammans med en yngre kvinna. De erkände rånet vilka de båda också dömdes för.

Därtill kan också nämnas att det också vid ett tillfälle var försök till ett rån mot bankkontoret, ett försök som mislsyckades.

Nu i onsdags var det dags igen. Handelsbankens kontor rånades och personalen bakbands vid rånet och rånarna, som var minst två, kom över en större summa pengar. Polisen arbetar efter mycket heta tips och har stora förhoppningar om att lösa rånet. Tipsen fortsatte också att strömmade in under fredagen.

Däremot misslyckades man att lösa rånet mot Föreningsbanken för drygt tio år sedan. En ensam man i skoteroveral kom då över cirka 100 000 kronor. Det fanns bild på rånaren som hade speciella kännetecken men man har trots det inte lyckats lösa rånet.

Inte heller rånet mot Högfjälls-center i Sälen för tre år sedan har lösts. Den gången skedde det när nöjesanläggningen skulle stängda och ränaren komm över kassan med drygt 200 000 kronor.

Men onsdagens rån mot Handelsbanken i Lima har polisen stora förhoppningar om att lösa. Under fredagen greps nämligen två män i Stockholm misstänkta för rånet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons