Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje planet stärker Borlänge

Annons

Svar till Hans Lindgren:

Ägarna till Kupolen - Sten och Ström - och Borlänge kommun har regelbundna överläggningar. Därför har vi från kommunens sida kunnat följa processen fram till det som nu presenterats som det tredje planet.

Jag tycker det är bra att Kupolens ägare investerar 150 miljoner kronor i ett tredje plan på Kupolen. Det är dessutom mycket bra att nya butiker är beredda att lokalisera sin verksamhet till Borlänge.

I grunden är det som nu sker med handelns expansion i Kupolen mycket positivt. Det ökar Borlänges attraktionskraft som kommun och handelscentrum.

I de kontakter som varit mellan kommunen och Kupolen har det varit mycket tydligt att någon aktivitet för att locka företag från centrum till Kupolen inte får förekomma. Detta har diskuterats åtskilliga gånger.

Ägarna till Kupolen - såväl de gamla som nya - har deklarerat att så inte är fallet.

I tre fall, vilket redovisats för mig, har affärsidkare i centrum uttryckligen bett om att få etablera sig i Kupolen på det tredje planet.

Det gäller Teliabutiken som nu överväger att eventuellt ha en verksamhet i centrum och en på Kupolen. Handskmakaren, som numera ägs via Wedins skor och som tidigare varit etablerad i Kupolen, vill utvidga sin verksamhet. Sedan finns det ytterligare en butik som vill flytta till Kupolen.

Från kommunens sida kan vi inte, eftersom fri etableringsrätt råder, ha att synpunkter på detta.

Men jag vill också informera om att ett företag flyttat från Kupolen till centrum och ett annat till en annan plats i Borlänge. Det är naturligt med ett visst flöde där företag byter lokaler och plats.

I övrigt handlar etableringarna på det tredje planet om omflyttningar och utvidgningar inom ramen för befintliga butiker i Kupolen. Dessutom handlar det om ett antal nyetableringar där centrum inte har varit ett alternativ.

Det har varit en lång process för ägarna till Kupolen att förverkliga det tredje planet. Den profil som nu blir på tredje planet har vuxit fram i en lång process. Starten av tredje planet har skjutits upp ett antal gånger på grund av att flera tilltänkta etableringar ej gått i lås.

Kupolens ägare kommer att inbjudas till kommunens näringslivs- och planutskott för att redovisa läget. Även om slutresultatet inte riktigt stämmer med de ursprungliga intentionerna så anser jag att det som nu presenterats är acceptabelt.

Att åstadkomma det som nu ägarna till Kupolen gör är inte enkelt, men det bidrar till att stärka Borlänge som ort. Och det är bra!

Peter Hultqvist

kommunstyrelsens ordförande

Mer läsning

Annons