Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje besöket i Smedjebacken för Ekaterina

Annons

- Jag har aldrig åkt tåg förut, så det ska bli en intressant upplevelse, säger Ekaterina. Riktigt första gången blir det emellertid inte som hon åker tåg avslöjas det därefter. Hon föddes i en tågvagn för 18 år sedan. Tågets skakningar satte igång födsloprocessen för hennes då höggravida mor.

Ekaterinas första besök i Sverige arrangerades av vänortsföreningen Futura Baltika. Genom föreningen lärde hon känna familjen Hemming i Söderbärke, som hon bor hos under sina besök. Roger Hemming har även hjälpt henne med att arrangera praktikplatser inom kommunen. Intervjun med henne genomfördes under hennes endagspraktik vid tidningen.

- Jag kom hit för två veckor sedan. Förra veckan var jag på Malingsbo Camping och lärde mig hur campingverksamhet bedrivs. Så en dag här på tidningen, för att se hur ni arbetar.

- Främst är jag här för att besöka vänner. Men jag vill även gå på museum i Stockholm. Och besöka en marknad. Jag är här en månad. I dag (måndag) kanske jag besöker era lokala radiostation också.

- Många av mina vänner förvånas över att jag reser själv, men kan man bara engelska tar man sig fram och kan be folk om hjälp med vägen och så.

Ekaterina studerar på universitet i Ukhta, en stad med 150 000 invånare i norra Ryssland. Där kan det bli uppåt 40 till 45 grader varmt på sommaren, för att sedan dyka ner till 55 minusgrader på vintern.

- Det kan snöa i juni-juli också. Vädret slår om snabbt. På morgonen kan det vara 30 minusgrader, sedan mitt på dagen nollgradigt.

- Men alla är vana vid det. Vid 30 minusgrader stannar de yngre barnen hemma från skolan.

Ekaterina påbörjar snart sitt tredje av fem läsår vid universitet. Public relations studies, kallas det hon läser. När hon är färdigutbildad kommer hon söka jobb som pressagent för ett stort företag.

- Jag talar förutom ryska även engelska. Det klarar man sig långt på, även under resor. Och engelska är ett bra språk att behärska i PR-arbete. Jag skulle vilja lära mig svenska också, säger Ekaterina.

Gymnasiestudierna bedrevs i Staraya Russa, en stad i Novgorod-regionen som också står angiven som Ekaterinas födelseplats i passet.

Det var inte långt därifrån tåget befann sig när hon först såg världen.

- Strax innan jag kom hit till Sverige urartade en dispyt mellan några butiksinnehavare där. Det var i ett hus där många butiker hyr lokaler. Ett populärt ställe i Staraya Russa, jag handlade själv där.

- Någon kastade in en brandbomb, som dödade över 20 personer. Lyckligtvis var inga av mina vänner där just då.

I övrigt beskriver Ekaterina Staraya Russa, som en trevlig liten stad med omkring 50 000 invånare.

Författaren Dostojevskij bodde där på somrarna, och förutom hans hem kan turister även besöka museumet tillägnat honom eller monumentet till hans ära.

- Det finns också en berömd spaanläggning där, dit många kommer. Men det är så populärt att man måste boka minst ett halvår i förväg.

De kulturella skillnaderna mellan Ryssland och Sverige är stora, säger Ekaterina.

- Arbetslivet, maten, allt är annorlunda. I Smedjebacken har ni små byar med mindre byar omkring sig. I Staraya Russa och Ukhta är det mer centralt. De mindre byarna ligger långt ifrån städerna.

- Den typiska maten i Ryssland är borsjtj. Soppor har vi många varianter av. Det har ni inte här, vad jag har märkt av i alla fall. Pannkakor och potatis äter vi mycket, precis som svenskarna.

- Vi dricker inte lika mycket kaffe som ni, heller. Vi föredrar té.

- Jag vill återvända till Smedjebacken igen, jag har många vänner här jag vill träffa igen.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons