Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treårige Adam blev bestulen på sin present

Annons

Borta är bland annat Bernts första crossmotorcykel, en vit Husqvarna 250 från 1984 (med punktering!), och hans Honda TRX 400 av årsmodell -97, som han plogar vägen och kör ved med.

Än värre var att sonen Adam och hans bröder Robin, 9 år, och Joakim, 11 år, blev av med sin fordon.

I treårspresent hade Adam i september fått en Suzuki LTA 50, en neongul fyrhjuling som är borta liksom hans "ärvda" cross en Suzuki 50 cc från 1992, som är gul med blå sadel.

Dessutom hade familjen köpt en samling crossmotorcyklar av märket Honda till julen för två år sedan; en CRF 50 cc, en CRF 70 cc, CRF 100 cc, C 250 R, alla av årsmodell 2004. De flesta har släpats från husets garage 600 meter upp till en vägbom.

- De här fordonen hade hela familjen som hobby. Vi kunde åka ut i skogen tillsammans och det var vårt friluftsliv.

Susanne Svärd hade redan under måndagen varit i kontakt med försäkringsbolaget och fått veta att endast fyrhjulingen är försäkrad enligt regler och att ingen hemförsäkring täcker någon av de andra fordonen.

Totalt handlar det om saker för ett bruksvärde runt 174 000 kronor. Förutom fordonen försvann lufttrycksmaskiner, cirkelsåg, rondell, slagborrmaskin, sticksåg med mera.

Mamma Susanne mår dåligt efter det som hänt.

- Det värsta är att man känner sig kränkt. Och att man pratar med mina barn om värdegrunder, att man inte ens tar hem ett suddigum utan att fråga andra om någon har tappat det.

-Hur ska man förklara för sina barn att det finns vuxna som tar av barn?

- Nu hoppas jag att andra föräldrar tänker till, om de blir erbjudna att köpa stöldgods. Kolla upp först!

På måndagen skulle Susanne egentligen ha kalas för äldste sonen Joakim som fyllde elva år. Så blev det inte.

I stället för tårta på köksbordet ligger plastpåsar med saker som de hittat efter stölden. Förutom en fleecevante som polisen hämtat från platsen har familjen Svärd-Karlsson hittat en vinterfodrad arbetshandske, ett Marlboropaket med cigaretter i, ett tillbehör till en väska och en bensindunk. Dessutom ligger en mountainbike kastad i diket bredvid garaget!

- Det var nysnö när inbrottet skedde och det fanns tre olika fotspår, säger Susanne och hoppas att brottet blir uppklarat.

Familjen har bostad både i Blötberget och i Persbo.

- I Persbo finns avskildheten och vi valde fyrtaktare till barnen för att de går tyst och inte stör omgivningen, säger Susanne om pojkarnas intresse.

Hon berättar att både Joakim och Robin gått på crosskola och tränat på banan i Grängesberg. Även Adam har visat färdigheter på fyrhjulingen som han klarat av att köra själv.

- Det är bara lånen kvar. Men inga crosscyklar. Nu har vi inte råd att köpa allt det här. Det här känns så tungt, säger Susanne och ser bister ut.

- Mormor ska slå tjuven, säger 3-åriga Adam och knyter näven.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons