Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre veckor i Malung för svenskans skull

Annons

Normandie - nordmännens land - har tusenåriga vikinga-anor. Men bortsett från några mycket förfranskade ortsnamn och uttryck så är det arvet inte så påtagligt längre, låt vara att det ändå är ett ursprung som många fortfarande är rätt stolta över.

Så hur kommer det sig att en Indienättad ung tjej från Caen lärt sig svenska och vistats mycket i vårt land?

- Jag kom i kontakt med den svenska kulturen och tyckte om den. Jag hade svenska vänner hemma i Frankrike och ville upptäcka deras land, berättar Nadia Mamode på fullt acceptabel svenska.

Den upptäcktsfärden är nu inne på sjätte besöket i vårt land. Hon har bland annat bott ett år i norrbottniska Piteå.

Det var dock svårt att lära sig så mycket svenska. Hon har pluggat vårt språk under sex månaders studier i hemlandet men i likhet med många utländska gäster här fann hon att hon knappt behövde praktisera sina grundkunskaper; det gick alldeles för bra med ett annat språk.

- Ja, jag pratade nästan bara engelska. Den omständigheten gällde inte under de tre veckorna i Malung. På den internationella kursen var tolv europeiska länder plus Nordamerika och Japan representerade. Det enda de hade gemensamt var en viss förkunskap i svenska språket, vilket är en förutsättning för att få delta. Flera deltagare kunde ingen engelska alls vilket gjorde att svenska blev det naturliga kommunikationsspråket deltagarna emellan.

- Vi pratade bara svenska med varandra och det var mycket bra. Jag lärde mig mer svenska nu än jag kunde tidigare.

Under de tre intensiva kursveckorna var det så gott som dagligen rejäla språkpass. Men också stora doser samhällskunskap ingick. Dessutom fick eleverna göra studiebesök på olika lokala samhällsinstanser. Polisen, kyrkan, arbetsförmedlingen, dagis och skogsnäringen var några anhalter.

Kulturella nedslag gjordes i Selma Lagerlöfs Mårbacka, på Zorngården och i Carl Larssons Sundborn. Den sistnämnda anhalten var extra trevlig för normandiskan.

- Ja, jag tycker mycket om hans måleri, säger Nadia Mamode.

Och överlag har hon enbart positiva omdömen om utbytet av sina Malungsveckor.

Den internationella kursen har hållits under många somrar och arrangeras utöver folkhögskolan också av Svenska institutet.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons