Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre vargar i bostads- området

Annons

Vid halv åtta på morgonen tog mamman vagnen med sin lilla baby och gick en promenad.

- Jag brukade gå på vägen mot Näset men eftersom jag brukade möta älgar där bestämde jag mig för att gå i ett bostadsområde i stället, men då fick jag se de tre vargarna, berättar kvinnan.

Hon gick på Noretvägen, en väg i ett bostadsområde intill Oresjön i Furudal. Cirka 50 meter från henne, nere vid sjön passerade tre vargar.

- De kom från centrum av Furudal och sprang mot sågverksområdet. Jag har funderat på om det finns tre lika stora hundar i Furudal, men ingen har hundar av det slaget och jag förstod att det måste vara vargar. Det var fortfarande lite mörkt ute, men djurens siluetter avtecknades mot den ljusare sjön. Jag kunde se dem tydligt.

Vargarna upptäckte inte kvinnan utan fortsatte mot Skattungsjön.

Att vargarna var så nära ett bostadsområde tycker kvinnan känns mycket obehagligt. Hon blev både chockad och rädd.

Att vargar varit synliga i Furudal är inte oväntat anser Sture Nordlund, vargspårare för länsstyrelserna i både Dalarna och Gävleborgs län.

- Furudal ingår i Furudalsreviret som utökats söderut och sträcker sig till sjön Ljugaren. Hur många vargar som finns i Furudalsreviret vet vi inte förrän vi fått spårsnö. Men vi vet att det skett föryngring i reviret, säger Sture Nordlund.

Furudalsreviret etablerades 2001 och i februari i år etablerades det nya Bingsjöreviret som döpts om till Amungenreviret. Där har också en föryngring skett i sommar, men inte heller där kan spårarna avgöra hur många vargar som finns förrän spårsnön kommit.

- I direkt anslutning till Furudalsreviret ligger Amungenreviret och kant i kant med det mot öster ligger Ockelboreviret som etablerades 2001.

I somras undersökte Sture Amungenreviret och kunde då konstatera att vargarna i huvudsak vistades på Hälsingesidan av reviret. Under onsdagen försökte han lokalisera vargarna igen och då även valparna som snart är sex månader gamla.

- En hona kom till Amungenreviret i februari och fick sällskap av en hane. Var de kommer från vet vi ännu inte. Vi har skickat spillning för DNA-analys, men inte fått svar. Vi har fått rapport om en observation i det nya reviret med sju vargar tillsammans, säger Sture Nordlund.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons