Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre unga och mycket nöjda utlandspraktikanter

Annons

Tack vare pengarna kan flera elever resa utomlands och göra sin praktik utan att de behöver betala något själva. Förra året fick skolan strax över 90 000 kronor.

Abir Younes har varit på ett ålderdomshem, Malin Berglund och Linda Bergström på dagis.

- Jag har fått prata med de äldre och servera dem, vissa saker har jag inte fått göra då det krävs en poliskontroll för att jag exempelvis ska få bära någon. Jag har fått se hur det är på ett annat ställe och jämföra, sedan har jag blivit bättre i engelska, säger Abir Younes.

Malin Berglund och Linda Bergström har fått leka med barnen, läst böcker för dem och serverat.

Vad är det viktigaste ni lärt er?

- Att lära sig språket, säger Linda Bergström.

- Att ta hand om sig själv, en chans att använda sig av engelskan, säger Malin Berglund.

- Det är mycket olikheter i arbetet, man gör på ett annat sätt, men det betyder inte att det är fel, det är roligt att se olikheterna, säger Abir Younes.

Både rektorn Barbro Ryneus och vårdläraren Monika Hillman är överens om att de tre eleverna har växt mycket tack vare sina nyvunna erfarenheter.

- Det ger en språk och personlighetsutveckling, de får lita på sina möjligheter och sin initiativförmåga. Dessutom träffar de nya vänner, säger Monika Hillman.

I år är det sex elever som varit utomlands, i fjol var det åtta.

Men intresset har inte varit jättestort för att resa utomlands. Kraven på att klara sig med ett annat språk i arbetet kan vara en förklaring till att många elever drar sig för att våga språnget.

- De ska också vara beredda att berätta ute i klasser och skriva rapport, det är inga orimliga krav, säger Barbro Ryneus och framhåller det positiva med att möjligheten finns. Det gör att en utlandspraktik inte styrs av föräldrarnas plånbok.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons