Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre stockholmare åtalas för förberedelse till grovt rån

Annons

Polispatrullen stannade för en ren rutinkontroll av fordonet som mitt i natten parkerats vid sjön Lamborn, norr om Enviken.

I bilen fann de tre stockholmare, välförsedda med vapen, rånarluvor och annat som tydde på att de förberedde ett grovt rån.

Tidig morgon den 24 juli beordrades en polispatrull från Dalarna beordrades att åka mot Lamborn, då en stulen bil från Gästrikland var på väg åt det hållet.

När polispatrullen såg de tre stockholmarnas hyrbil vid sjön stannade de för att kontrollera den.

De tre stockholmarna, två 25-åringar och en 31-åring, säger i polisförhör att de hade stannat för att ta en paus. De var på väg till Kramfors för att hälsa på en vän.

En av poliserna observerade att föraren hade en kniv på sig. Man begärde husrannsakan av bilen, och fann mycket tydliga tecken på att de tre hade olagliga aktiviteter planerade.

I bilen fanns bland annat sex rånarluvor, ett hölster, en pistol, diverse askar med patroner, en yxa, tre par handfängsel, ett par rullar med bred silvertejp och en machete.

Alla tre förnekar att det är deras saker som hamnat i hyrbilen. En av 25-åringarna hävdar att de rånarluvor polisen fann är så kallade mc-luvor som han skulle använda vid en provkörning av motorcykel.

Samme man gissar på att macheten tillhör en kompis som skulle ut och campa.

Åklagaren tror annorlunda och åtalar samtliga tre för förberedelse till grovt rån.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons