Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre skattekontor ska bort

Annons

Skatteverket förändrar sin verksamheten över hela landet. Handläggning och utredningsverksamhet ska koncentras till färre kontor. För många anställda betyder det att de får börja pendla till jobbet.

I Dalarna har Skatteverket idag lokalkontor i Falun, Mora, Borlänge, Avesta, Ludvika. Om fyra-fem år ska tre av dem - Borlänge, Avesta och Ludvika - ha ersatts med servicekontor med ett fåtal anställda. Här ska privatpersoner och företag kunna få hjälp med ärenden både till Skatteverket och andra myndigheter som försäkringskassan eller arbetsförmedlingen.

- Vi räknar med en till tre årsarbetskrafter från Skatteverket på servicekontoren, säger Annika Hjalmarsson, skattekontorschef i Falun.

De kontor dit handläggningen flyttar, bland annat Falun, kommer att ha minst hundra anställda. Ett av få undantag i landet är Mora, som får cirka 40-50 anställda.

- Större kontor gör att vi blir effektivare och kan specialisera oss mer. Det ger även bättre utvecklingsmöjligheter för medarbetarna. Med stora pensionsavgångar framför oss är det viktigt att kunna behålla och rekrytera ny personal, säger regionskattechef Marie Carlsson.

I Dalarna har Skatteverket dryg 280 anställda. 80 av dem går i pension fram till 2012.

I Ludvika är förhållande lite speciella, eftersom ett 20-tal anställda på lokalkontoret jobbar med en verksamhet som helt enkelt flyttas till storföretagsskattekontoret på samma ort.

Det är i Avesta och Borlänge som flest kommer att erbjudas jobb på annat håll, främst i Falun. De kommer att få pendlingstillägg och flyttersättning.

Hela omorganisation ska vara klar 2012. Förändringarna i Avesta och Ludvika sker under 2009 och Borlänge ställs om till servicekontor 2011.

Skatteverkets personal fick information i går förmiddag.

- Det här kommer inte helt överraskande. Många har varit förberedda. Men när beskedet väl kommer är det många frågor som uppstår, säger Annika Hjalmarsson.

* Inte minst för Borlänge handlar det om en stor förändring. Måste Borlängeborna räkna med sämre service i framtiden?

- Nej, jag tror inte att servicen blir sämre. Men det är klart att det här är en omställning. Man får tänka lite nytt, säger Annika Hjalmarsson.

Skatteverket hanterar skatteärenden för medborgare och företag, ärenden om folkbokföring, fastighetstaxering och bouppteckningar samt gör brottsutredningar. Verket har 11 415 medarbetare på 113 orter.

Fakta: Omorganisationen

I hela landet är det meningen att Skatteverket ska ha 66 större kontor på 45 orter. Ett 70-tal orter får servicekontor. Förändringar för skattekontoren i Dalarna:

* Borlänge: Ställs om till servicekontor med en handfull anställda. Idag arbetar ett 70-tal personer på skattekontoret i Borlänge.

* Ludvika: Ställs om till servicekontor. I dag cirka 25 anställda. Kupongskattesektionen med ett 20-tal anställda lyfts tillbaka till storföretagsskattekontoret på orten.

* Avesta: Ställs om till servicekontor. Idag ett 20-tal anställda.

* Falun: Blir kvar. Över hundra anställda i dag och efter omorganisationen.

* Mora: Blir kvar. Idag ett 40-tal anställda. Kan bli uppåt 50 efter omorganisationen.

Mer läsning

Annons