Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre personal sköter 38 boende på Noretgården

Annons

Vid Noretgården har personalen reagerat sedan tidningen i förra veckan skrev om Tomtebogården. En anhörig till en av de boende där reagerade över att bara två personal hade att ta hand om elva boende under helgerna.

- Verkar vara rena lyxtillvaron för anställda vid Tomtebogården. Här är vi är stundtals ensamma om att ta hand om tolv boende och fyra av dem kan vara rull-stolsburna. Kvällstid kan vi få börja lägga de gamla redan klockan 17.30 för att ha en möjlighet att hinna med samtliga, heter det i röster från personalen.

För några månader sedan gjordes en vårdtyngdsmätning vid Noretgården och resultatet av den pekade på att bemanningen borde utökas med 2,10 personal.

- Det har inte resulterat i någon större förstärkning. Vi har fått tre timmar extra lördag och söndag för en person, men i huvudsak kvarstår problemen, speciellt kvällstid.

Problemen som de anställda talar om är att stressen leder till att de måste använda befintliga lyftmedel av de äldre ensamma.

- Vi borde alltid vara två för de äldres säkerhet, men personalresurserna saknas, säger personalen kritiskt och menar att deras fackförbund Kommunal inte har någon hjälp att ge.

Lokal ordförande för kommunal är Sonja Lindgren som inledningsvis påpekar att Tomtebogården är ett sjukhem och Noretgården är ett riktat boende.

- Fast förhållandet är kanske så att 60 procent av de boende på Noretgården borde vistas på ett sjukhem. Nu finns det tyvärr inga sjukhemsplatser att erbjuda och jag har full förståelse för den kritik anställda vid Noretgården framför.

- Det är min förhoppning att de 32 nya platser som ska byggas på Saxnäs kommer att lätta på trycket för våra medlemmar, säger Sonja Lindgren.

Enhetschef vid Noretgården är Carin Helin som inte vill göra några uttalanden, utan hon hänvisar till socialchefen Gunnel Gyllander som säger att inriktningen på Noretgården år 2003 ändrades från sjukhem till riktat boende. De boende vid Noretgården som då önskade sjukhemsplats fick det, hävdar hon.

Hon är samtidigt medveten om att tre år förflutit sedan dess.

- I höstas gjordes en vårdtyngds-mätning gällande all hemtjänstpersonal. Den visade att Noretgården då låg på rätt nivå. Sedan dess har enhetschefen där gjort en ny mätning som visar på det relaterade behovet av ytterligare 2,10 personal. Det har sin förklaring i att det skett ytterligare inflyttningar på Noretgården.

Gunnel Gyllander säger att det kommer att göras en ny mätning under hösten som ska visa på om det ska göras en omfördelning av personal.

- Vi måste kunna vara flexibla, säger socialchefen och tillägger avslutningsvis att det för dagen inte finns någon planering på att utöka personalstyrkan vid Noretgården.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons