Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre nya master byggs

Annons

Miljö- och byggnämnden har beviljat bygglov för tre 3G-master i Hedemora. Masterna som ska byggas kommer att placeras i Västerby, Hamre och Born.

Att byggloven skulle beviljas var dock ingen självklarhet. I juni beslutade fullmäktige att Hedemora kommun ska tillämpa försiktighetsprincipen när det gäller utbyggnaden av 3G nätet.

Detta eftersom det råder osäkerhet om hur strålningen från sändarna påverkar människan. I miljö- och byggnämnden gick mastärendena till votering innan bygglovet röstades igenom.

Men när regering och riksdag beslutat att 3G-nätet ska byggas ut väger fullmäktiges beslut om försiktighetsprincipen lätt.

2003 avslog miljö- och byggnämnden bygglov för masten i Västerby. Beslutet undanröjdes dock av länsstyrelsen som återremmitterade ärendet till kommunen.

- Vi är bundna till både händer och fötter och har munkavle i det här fallet. Frågan är vems intressen som ska gå före, de multinationella företagen eller barnen som är mest känsliga för strålning, säger Karl-Erik Pettersson (mp), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Telekom-företagen har riktat kritik mot kommunen för att bygglovsärendena inte behandlats snabbt nog. Förvaltningschef Torbjörn Larsson menar att väntetiden fört något positivt med sig.

- Det har medfört att operatörerna börjat samverka, de urspungligt 20 planerade masterna i kommunen har nu blivit bara fyra, säger han.

Bowlare på äventyr

u 45 personer, 29 barn och 16 vuxna från Hedemora ungdomsbowlare, HUB, åker nästa fredag till Mariehamn på Åland. Där ska de spela mot sina åländska bowlingvänner, som besökte Hedemora i mars.

- Vi ska spela bowling, besöka äventyrsbadet och ha grillafton. Det blir ingen riktig bowlingmatch, men givetvis ska vi få veta om vi vinner eller inte. Det blir en liten "landskamp", säger Christer Kärvemo.

Resan till Åland är en stor händelse för ungdomarna.

- Det betyder väldigt mycket för oss. Det är en form av internationellt utbyte. Nästa år besöker våra vänner oss här i Hedemora, säger Kärvemo.

Musikstund på hembygdsgården

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons