Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre myndigheter vill samarbeta

Annons

Omkring 1|350 anställda påverkas när Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket samarbetar mer för att spara pengar och öka servicen för allmänheten.

Generaldirektörerna för de tre myndigheterna skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att de nu tagit ett strategiskt beslut att gemensamt försöka hitta praktiska lösningar för kommande samarbete.

Det handlar om stora förändringar för de anställda på Skatteverket när kontoren blir färre och koncentreras till större orter.

Skatteverket bekräftar att ledningens förslag till ny kontorsstruktur innebär färre och större handläggande kontor. De servicekontor som finns kvar kräver lägre bemanning. Omkring 1|350 anställda påverkas av förändringen. Av dem kommer cirka 500 att ha mer än fem mil till närmaste kontor.

Enligt Skatteverket ska alla anställda som påverkas av förändringen erbjudas jobb på en ny ort.

Skatteverket räknar med att om fem år ha 66 kontor på 45 orter och 80 servicekontor på 70 orter.

Förändringarna på Skatteverket ska ske successivt och vara fullt genomförda 2012. Cirka 225 personer inom verket är över 61 år vilket i en del fall kan öppna för pensionslösningar.

Katrin Westling Palm motiverar förändringarna med att medborgarnas behov måste styra var kontoren ska ligga. Till exempel finns Centralen i Stockholm, Angereds centrum i Göteborg, Östhammar och Älmhult som exempel på nya platser för servicekontor.

Redan i dag finns i Tidaholm ett projekt som innebär att en och samma tjänsteman kan arbeta åt de tre myndigheterna med tillgång till dataregister hos de olika myndigheterna. Ändå ska den enskildes krav på integritet inte hotas, tror de tre generaldirektörerna. Genom att tillgången till vissa uppgifter är begränsad så ska sekretesskyddet ändå bli gott även om tjänstemannen får insyn register från olika myndigheter. Arbetsformerna för projektet i Tidaholm godkändes av regeringen i april.

Skatteverket ser just nu över sin kontorsstruktur med inriktning på att centralisera verksamheten till färre orter. Överdirektör Katrin Westling Palm sade nyligen till TT att samarbete med försäkringskassan och arbetsförmedlingen är ett scenario som övervägs.

TT

Mer läsning

Annons