Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre master till fick bygglov

Annons

Hittills har byggnadsnämnden beviljat bygglov för 12 telemaster. Tre har man nekat bygglov då platserna stred mot de riktlinjer kommunen beslutat om i sin mastpolicy.

I går var det dags för byggnadsnämnden att ta ställning till ytterligare fyra ansökningar. Tre av dem fick bygglov. Det är en mast i Övre Heden, en lite nordväst om Gråsala och en i Bengtsheden.

En fjärde mast nekades bygglov. Den ville teleoperatören sätta ut i Kårarvet. Men där har byggnadsnämnden redan beviljat bygglov för en annan mast. Kommunen vill inte ha två bredvid varandra utan försöker förmå operatörerna att samsas om en.

- Men det är svårt att förmå dem att göra det. Jag vet inte varför men ibland verkar det vara rena sandlådenivån på oviljan att samarbeta, säger bygglovchef Lars Nordström.

Och det här är ett problem som inte bara drabbat Falun. Om alla operatörer får som de vill kommer landet att täckas av en skog av master.

Hittills finns det ingen laglig möjlighet för myndigheterna att tvinga dem att gå ihop om masterna för att minska antalet. Men Post- och telestyrelsen är eventuellt på gång att få lagen ändrad så att operatörerna tvingas samordna sig. Lars Nordström hoppas innerligt att det blir så.

Men bara för att byggnadsnämnden nu börjat bygglovshanteringen för masterna är striden långt ifrån över. Alla de 12 tidigare givna byggloven har överklagats av människor som uppger sig vara elöverkänsliga eller känner oro för hur strålningen från antennerna kan komma att påverka dem.

Även de teleoperatörer som hittills nekats bygglov har överklagat för att få igenom dem.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons