Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre interner fritogs

Annons

26-åringen har anknytning till Älvdalen men är numera bokförd på en adress i Bro.

Enligt vakthavande befäl i Falun har Tammiharju jagats av polis i Älvdalen för ett antal år sedan.

- Jag minns inte anledningen men han har befunnit sig i området. Jag tror inte att han är på väg upp. Risken är att folk känner igen honom här, sade vakthavande befäl på onsdagskvällen.

Tammiharju är dömd för mordförsök på två poliser i Västerås för drygt två år sedan. Han är också dömd för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Omkring 70 poliser sökte under kvällen efter männen som flydde i en mörkgrön Ford.

Fritagningen skedde strax efter klockan 17 på onsdagen då två eller tre maskerade personer beväpnade med automatvapen backade in med en bil genom grindarna på Norrtäljeanstalten.

När personalen såg att männen var beväpnade försökte de inte stoppa aktionen utan de tre internerna och deras fritagare kunde fly i en mörkgrön Ford Scorpio.

Det tre fritagna internerna avtjänar alla långa fängelsestraff. 35-åringen är dömd till tolv års fängelse för förberedelse till mord, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

26-åringen är dömd till sex år och nio månader för försök till mord och 21-åringen till fyra år och två månader för grovt rån.

Fritagningen utlöste ett stort polispådrag. Bland annat inkallades polisens nationella insatsstyrka och en rad piketstyrkor från hela Stockholms län.

Ägaren till den bil som användes för att forcera grindarna på Norrtäljeanstalten är en av de personer som fritogs. Samme man äger vidare den Ford Scorpio som uppges ha använts som flyktbil.

Enligt Uppsala Nya Tidning användes vinkelslipar vid fritagningen. Enligt tidningen rör det sig om två personer som fritog fångarna genom att backa en bil rakt mot en lastpall som ställts upp framför fängelsets centralvakt vilket slog upp dörren. Därefter användes vinkelsliparna för att öppna ett stängsel. Internerna som rymde befanns sig i fängelsets kiosk när fritagningen påbörjades.

Vad Anders Ekström, biträdande kriminalvårdschef på Norrtäljeanstalten, vet har inte personalen brustit i några rutiner innan eller under själva fritagningsaktionen.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons