Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frågor får svar

Annons

Svar till "Gew", den 30 oktober, och Bo Lindebert.

Jag beklagar det sena svaret till dessa två skribenter, men här kommer det:

1. Stafettläkarsituationen är på sina håll fortfarande problematisk. Det är brist på läkare inom psykiatri, urologi och röntgen och så har varit fallet i många år. Borlänge och Säter har också brist på allmänläkare. Detta har vi löst i Borlänge genom att tillfälligt anställa ett antal stafettläkare.

Enligt våra prognoser kommer vi att ha minskat kostnaderna för stafetter med ytterligare 35 miljoner kronor under 2004.

2. Urologen i Ludvika har ingen anställning i landstinget. Den aktuelle läkaren har ett eget bolag som har haft ett avtal med landstinget. Denna lösning har valts därför att det är brist på urologer. Avtalet går ut i höst och upphandling pågår.

3. I dagsläget finns ingen före detta överläkare vid Falu Lasarett som uppbär full lön. Däremot finns det en person som tidigare haft en sådan tjänst men som under ett antal år arbetat med administrativa uppgifter. Den personen har under hösten 2004 lön från landstinget för att kunna reaktivera sina kunskaper inom den kliniska verksamheten enligt en uppgörelse med Läkarförbundet. Denna person fyller dessutom 60 år nästa år och har därmed precis som andra i den åldern med administrativa uppgifter inom ramen för den administrativa översynen fått möjlighet att ta särskild ålderspension. Genom möjligheten att reaktivera sin kliniska kompetens kan personen i fråga få ett nytt jobb, vilket minskar Landstinget Dalarnas kostnad för den särskilda ålderspensionen.

ELSA LUNDMARK

Mer läsning

Annons