Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre församlingar blir en

Annons

De många församlingarna har sedan urminnes tider präglat Järnabygden där kapell och kyrkor funnits i nära nog varje by.

Men tiderna förändras. Ett sviktande medlemsantal, "konkurrens" från nya församlingar men kanske främst, de betydligt ökade kostnaderna för att hålla fastigheterna i gång, har lett till att de tre församlingarna beslutat sig för att gå samman.

- Vi blir uppemot 120 medlemmar i den nya församlingen, berättar Sune Strid, som tidigare tillhört missionsförbundet.

För en tid sedan sålde de sin pampiga kyrka i centrala Järna, som nu fått namnet Myrbackakyrkan, till Västerdala Friförsamling för den symboliska summan av en krona. Även pingstförsamlingen är utan lokaler i Järna sedan många år då Filadelfiakyrkan såldes och i dag inrymmer Erikshjälpen. Pingstförsamlingen har sedan dess i stället haft sin verksamhet i det lilla kapellet i Skålö.

Gemensam lokal blir nu istället Svenska frälsningsarméns kyrka vid Källartorp som stod färdig så sent som 1995. Den har också fått ge namn åt den nya församlingen. Att förena tre församlingar med anrika traditioner har ändå inte varit helt okomplicerat.

- Vi har haft våra förhandlingar där det gällt att hitta en medelväg efter mycket kompromissande, säger Göran Andreasson som blir den nya församlingens pastor.

I två år har två representanter från vardera församling arbetat med att ta fram de nya och gemensamma stadgarna.

- Till en början var många skeptiska och vi har fått ge efter från ömse håll. Det kommer ändå att övervägande ge många fördelar, säger Göran Andreasson.

Den fråga som kanske vållat de mest högljudda diskussionerna är dopfrågan där pingstvännerna bara accepterat troendedop medan de övriga haft traditionella barndop.

- Där har pingstvännerna fått ge med sig, säger Andreasson.

Den 15 maj håller den nya församlingen årsmöte med val av styrelse och dagen efter invigs Källartorpskyrkans församling under pompa och ståt.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons