Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dagar innan...

Annons

Idag är det dan före dan - före dan. Det lackar mot jul. Tusen stressforskare gav tips långt innan julen. Lik förbaskat...julstress smittar.

Man tänker klokt långt innan, men hamnar ändå mitt i smeten...av köttfärs, skinkspad, sillar som inte ligger stilla, bakverk som jäst över, frysar som inte frostats av, ostrukna juldukar, trasiga ljusslingor och alla dessa lampor som kräver speciell ampere till sju eller trearmade stakar. I värsta har kylen eller dammsugaren pajat.

- Julvörten - har nån kommit ihåg? Och prinskorv, det ska vi väl ha? Janssons, njaäe...

Hela familjen har sovit för lite - en hel månad...

Vissa har inte orkat planera i tid, inhandlat julpapper till paketen, skaffat snören att locka, lack att stämpla och passande etiketter med rara jultomtar.

Människors dåliga samvete gnager ända in i det sista.

När brevbäraren dagarna före dan laddar postlådan med en bunt julkort från alla glömda...lyser skammens rodnad lika röd som julpapperet.

Man får göra som tidigare, skicka en nyårshälsning, för att trassla sig ur en hopplös situation med glömda julhälsningar till rara vänner och bekanta.

Är du julstressad? Ilar du omkring som en förvirrad höna medan kloka människor omkring dig berättar att de minsann förberett och planerat i månader.

Stressforskaren Alexander Perski på Karolinska ser ingen ljusning bland patienter på stressmottagningen.

Trots vårt intresse för lugn, ro och medvetenheten om antistressrelaterade aktiviteter, laddar vi inför årets största köpfest, ställer krav på olika samlade familjekonstellationer - bara för att det är jul

Utmattad tog jag mig hem efter kort besök i decembers stora köpfest, där svensken beräknas sätta sprätt på cirka 52 miljarder.

Jag satsade några hundralappar i svettig shoppingmiljö, lämnade stans köptempel och julpyntade gator, för att i hemmets vrå pusta ut i en nedsutten fåtölj. Och tänka över...

Djingel bell, djingel bell...Rudolf med röda mulen...radion kablar ut de kära gamla julmelodierna. Det doftar pepparkaksbak från grannens öppna altandörr, andra har redan satt in granen, hängt på ljusslingor och kulor.

Och milda tid! Dan före dan, före dan... vi som inte ens bestämt oss för vilken typ av julträd vi ska ta in. Vi stresskliar oss i huvudet. Ska vi ha äkta granbarrsdoft, tall med stabila barr eller konstgjort träd?

Ljusslingan ska förhoppningsvis lysa över stora och små barn, som alltid vill fira julen på olika sätt.

En del vill frottera sig med hela tjocka släkten, andra tänker sig stillhet framför en brasa, White Christmas och en skinkmacka på nattkröken.

Radion kablar ut att julhandelns rekord går mot ytterligare rekord.

- December är pantbankernas månad. Julen är dyr, människor pantar smycken och silver för att få råd med julshoppandet, förkunnar en radioreporter på uppdrag i julhandelns folkmyller. Den som upplevt magrare julaftnar ojar sig tyst.

Tomtar dansar i tv-rutan, klappar glänser i rara paket och julfriden förväntas sänka sig över landet...För mig är julen önskan om fred, frihet, glädje och vänskap.

Hur det nu än blir kära läsare

-GOD JUL!

GITTAN KNIFSTRÖM NORDEN

Mer läsning

Annons