Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre charmiga skäl att glömma jobbet

Annons

- Barnen ska inte behöva lida för att vi jobbar mycket, säger Peter Wigren, trillingpappa och planeringschef på SSAB.

- Oj, vilken pappa som hoppar över staketet!

Dagisbarnen på Gullvivan har eftermiddagsfika när Peter Wigren kommer farande för att hämta sina trillingar. Alla barn kikar ut genom fönstret och tre av dem blir extra uppspelta.

- Pappaaaaa!

Elsa, Hilma och Anna sträcker armarna i luften redan innan pappa Peter hunnit öppna dörren.

Efter att ha legat i rusningstrafik från jobbet i Borlänge och i sista sekund kommit på att han lovat flickorna att hämta dem med cykelvagn i dag, kan Peter pusta ut.

Väl framme på dagis vill han släppa alla tankar på jobb.

- Barnen är jättebra på att påminna mig. De gillar inte att jag pratar i mobiltelefonen.

Klockan är tre på eftermiddagen. Det är dags att åka hem. Elsa visar halsbandet hon har gjort i dag och Peter berättar att de ska köpa present åt farfar som fyller år. Mamma är fortfarande på jobbet.

- Vi turas om att hämta och lämna på dagis. Om jag lämnar börjar jag lite senare på jobbet och om jag hämtar börjar jag tidigare, säger Peter Wigren.

Det händer att han åker tillbaka för att jobba några timmar efter att barnen har somnat. Ibland kan han jobba några timmar på helgen i stället. Det är likadant för hustrun Pernilla. Men att hela familjen äter tillsammans varje kväll är ingenting man ruckar på.

- Det har vi inte missat en enda gång hittills.

Det fungerar, men inte utan stress, menar Peter Wigren. Även om det skulle vara smidigare att hämta klockan 17 så väljer familjen att pussla så att barnen kan komma hem redan klockan 15.

Och att utnyttja pappaledigheten var en självklarhet.

- Jag jobbar ju i en konservativ industri där de äldre cheferna aldrig varit hemma med barnen, så det gäller att stå på sig. Men det har inte varit några problem.

- I mitt fall har man nog varit extra förstående för att vi har trillingar. Det förväntades att det skulle bli svårt, säger Peter Wigren.

Han tycker att pappaledigheten har flera poänger.

- Det är ett bra avbrott från jobbet. Man får distans. När man får barn orkar man ändå inte tänka på jobbet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons