Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre barn - och tre arbeten

Annons

I dörren möter två morrande digemon-monster. Fyraårige Erik och tvåårige Elias vrålar i glatt raseri tills mamma Helena sätter fram fika. Då övergår Erik till att sätta handklovar på oss alla, han har blivit polis på tjuvjakt.

Småbarnkaoset är förstås en stor del av Helena Lindströms vardag. Varannan vecka kommer också 13-åriga Emma som är Jannes dotter från ett tidigare äktenskap.

Då har vi berättat om de två-tre barnen.

De tre-fyra jobben då?

Jo, hon är småbarnsmamma och bondmora. Tillsammans med maken Jan sköter hon 15 kor och en hel del skog.

När tidningen kommer och hälsar på har hela familjen har just varit ute i skogen och fällt små träd som ska flisas till bränsle.

Helena jobbar också heltid som kassörska på Konsum nere i Rönndalen.

- Det är jättekul, omväxlande med mycket folk och god stämning i butiken, säger hon.

Tills för en vecka sedan drev hon också Second Hand-butiken i Enviken tillsammans med en kompis. Men det blev för mycket jobb, även om folk uppskattade både försäljningen och det faktum att det lyste i kors-vägen.

Dessutom hoppar Helena fortfarande in som personlig assistent.

Tidigare arbetade hon heltid för Anders.

- Men när det jobbet tog slut så hittade jag ingen ny som passade. Kemin måste stämma, jag måste vara hos någon som är aktiv och gör saker, säger hon.

För åtta år sedan flyttade Helena från centrala Västerås till Svärdsjö där blivande maken Jan hörde hemma.

Med i bagaget fanns gymnasieutbildning på barn- och ungdomsprogrammet. Hon hade också hunnit arbeta med utvecklingsstörda barn.

Hon och Jan ville ha djur så de köpte de Lockens gård i utkanten av Marnäs by, väster om korsvägen i Enviken. Här har de 15 köttkor som går fritt året om.

Sönerna påpekar att de också skulle vilja ha snälla leoparder. Men de får nöja sig med katten som heter Ollepellejocke.

- Jag har aldrig varit arbetslös, vill man jobba så finns det jobb, säger Helena som orkar det hon vill.

Helena var höggravid när hon tog jägarexamen, gubbarna sneglade på den växande magen och en gång var hon borta från kursen, i samband med födseln.

Nästa gång satt hon där igen.

- Barnet då? undrade gubbarna.

- Han har väl en far också, och klarar sig någon timme utan mig, sade jag, säger Helena.

Hon har ofta haft långa dagar på olika jobb. Det är tur att Jan finns mycket hemma på gården. Barnen går på dagis, men får ofta hänga med i skogen och hos djuren.

- Det kan bli trångt i traktorn, säger Jan.

Han funderar på att lägga av med korna, men avvaktar inför nya EU-bestämmelser som kommer i dagarna. Sedan försvinner han för att hämta spån hos en granne som håller på att timra och sedan åker han ner till Rönndalen för att hämta grus. Tövädret har skapat glansis på gårdsplanen.

Helena berättar att hon sitter i bystyrelsen som ska ha möte efter sparkrallyt om 14 dagar. Till hösten blir det väl kräftskiva på logen som vanligt, med ett 70-tal skaldjursälskande Marnäsbor.

Hon gillar att ha folk hemma och att det händer saker, men håller också på att lära sig en ny grej när honfår tio minuter över:

- Jag har börjat lägga mig på sängen och vila en stund. Även om dammråttorna hotar i hörnen och tvätten hopar sig, säger Helena Lindström.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons