Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre åtalade för brutalt rån mot guldsmedsbutik

Annons

Det var vid 16-tiden torsdagen den 9 januari som tre män kom in i den ensligt belägna butiken belägen i källarplanet. En yngre man bad att få titta på guldarmband. När den kvinnliga expediten frågade hur mycket de fick kosta svarade mannen omkring 2 000 kronor.

Hennes man satt och arbetade i verkstaden invid försäljningsavdelningen. Han fortsatte med sitt arbete och tänkte inte mer på att det kommit in kunder i butiken.

När kvinnan tog fram en kassett med guldarmband kom ytterligare två män in.

En av dem trängde sig in bakom disken och tvingade med våld in kvinnan i ett annat rum, men hon lyckades komma åt larmknappen.

Den 72-åriga kvinnan knuffades omkull på golvet och blev liggande på mage. Rånaren hotade använda sin kniv om hon rörde sig.

De båda andra rånaren överföll den 75-årige mannen, band ihop hans händer med grov silvertejp bakom ryggen och satte tejp runt hans huvud och över munnen.

En rånare satte ett knä i sidan på mannen så att det tryckte in i vänster sida mot hjärtat. Då låg mannen med ansiktet mot golvet.

Han kände kraftig smärta i handlederna och i vänster sida av kroppen.

När vaktbolaget kom till platsen hade rånarna redan hunnit fly med guldvaror värda sammanlagt 658 000 kronor och drygt 16 800 kronor i kontanter.

Det gamla paret chockades svårt och fördes till Avesta lasarett för vård.

Senare kom det fram att en av rånarna hade varit inne i butiken och rekognoscerat några dagar före rånet. Det var efter nyår, det var kvinnan helt säker på.

Polisen har hittat ett 20-tal små vita prislappar och en grå karta med texten månadsstenar. Kvinnans handstil finns på fynden och visar att de har med rånet att göra.

Den 7 mars inleds en tre dagar lång rättegång inför Falu tingsrätt mot de misstänkta. De är åtalade för bland annat grovt rån och olaga hot.

En av männen, som är narkotikahandlare i södra Dalarna, är också misstänkt för hantering av 250 gram hasch.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons