Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre årslöner för att sluta

Annons

Tidningen berättade häromdagen om hur avgångsvederlag och garantipensioner kostar miljontals kronor. Ytterligare ett fall är under uppsegling.

Kommunen och Lärarförbundet har träffat en överenskommelse. En rektor säger upp sig och får ett avgångsvederlag på över

870 000 kronor. Närmare tre årslöner betalas ut.

Enligt personalutskottets ordförande Nils Persson, s, är en av förklaringarna samarbetssvårigheter mellan rektorn och skolledningen samt mellan rektorn och annan personal. Det har varit en del turbulens under de senaste åren och kommunen har enligt Nils Persson begått fel i hur ärendet hanterats.

Kommunen riskerade därför att genom fackets försorg att hamna i Arbetsdomstolen och tvingas betala skadestånd till den anställde.

- Vi skulle förlora ett sådant mål. Vi har bedömt att det här är billigaste lösningen, säger Nils Persson.

Han säger att den tjänst rektorn nu lämnar inte återbesätts, utan det sker en översyn av ledningsorganisationen inom skolområdet. Att rektorn skulle åta sig andra uppgifter inom skolan är enligt Persson inte aktuellt, det behöver denne inte så som anställningskontrakten tidigare utformades.

- Idag skriver vi tidsbegränsade förordnanden och behöver inte hamna i en sådan här situation.

I sammanhanget kan nämnas att det blir skolområdet som får stå för hela kostnaden, på över

870 000 kronor. För en månad sedan berättade tidningen att skolområdet ifråga går back 5,4 miljoner kronor. Barn som skulle åka skridsko såg sin skridskodag gå upp i rök, när pengar saknades till bussen. En förälder ställde upp och räddade skridskodagen genom att skänka busspengar till skolområdet. 350 kronor.

Hur förklarar du på ett pedagogiskt sätt för föräldrar, att det inte finns pengar till barnens skridskoåkning, men pengar för att "köpa ut" en rektor?

- Det är rätt omöjligt. Vi ställs inför faktum och gör det som på sikt blir billigast, svarar Nils Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons