Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Trav är kul, men western roligare"

Annons

Premiär för Lerbäcken och fina framgångar för Lima.

Så kan helgens tävlingar i west-ernridning i Lerbäcken summeras.

Tidigare år har det vid Lerbäcken enbart hållits uppvisningar i westernridning så lördagens tävlingar innebar premiär för disciplinen.

- Det är skoj. Westernridning är kanske den allra mest snabbväxande hästsporten i Sverige för närvarande. Något som understryks att vi till de här tävlingarna hade 76 deltagare på totalt 25 olika ekipage, förklarade Hasse Löfberg, kassör i arrangörs-klubben Dala Western Riders.

Westernridning går framför allt ut på att man bedömer samspelet mellan ryttare och häst i en mängd olika grenar. En fördel med sporten är också att den är väldigt jämlik och att ungdomar i nedre tonåren ridandes på små hästar kan tävla mot vuxna rytt-are på ståtliga fullblod.

- På det sättet behöver man inte byta till stor häst när man fyller 18 år som man är tvingad till inom hoppningen. Jag tror också att detta bidrar till att locka många åskådare till våra tävlingar, menar Hanna Lindberg och Emelyne Norell från arrangörs-klubben.

Tävlingsdeltagarna hade kommit från såväl inom som utanför länet. Särskilt framgångsrika var westernryttarna från lilla Lima i Västerdalarna som erövrade hela 10 prisrosetter fördelade på tre ekipage.

En av dessa var Louise Beris som på gotlandsrusset Millesviks Atom satte övriga på plats i nybörjargruppen.

- Men egentligen är han en travhäst, berättade Louise efteråt

men om hon själv får bestämma så blir det nog mer och mer west-ernridning för Millesviks Atom framöver.

- Trav är kul, men western är ännu roligare, slog "Western-Louise" fast.

Och att det kommer att arrang-eras fler westerntävlingar vid Lerbäcken råder det ingen tvekan om.

- Absolut. Vi har många medlemmar här i Borlänge och dessutom ligger Lerbäcken väldigt bra till, avslutade Hasse Löfberg.

0243-644 07

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons