Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Traumat blir mycket större i en liten stad

Annons

Kontraktsprost Anders Berglund i Hedemora instämmer:

- Många känner att det får räcka nu. En sådan här händelse skakar om grundvalarna för tryggheten. Framtiden får utvisa vad orsaken till mordet är, men det farliga är om rädsla skapas i ett samhälle.

Berglund ledde måndagens manifestation mot våldet. Han tror att minnesstunden fungerar som ett avstamp i bearbetandet av vad som skett.

- Oavsett vem som mördas råder förstämning, men när det är en polis som mördas får rättssäkerheten sig en knäck också, fortsätter han.

Både han och Stig Jonsson, som också är präst och specialist på krishantering, betonar att det är viktigt att människor samlas och talar om vad som skett, inte nödvändigtvis vid minnesstunder som den i måndags, utan i andra och mindre formella konstellationer.

Stig Jonsson har arbetat med krishantering i samband med flera svåra olyckor. Bland annat deltog han i krisarbetet efter den bussolycka där elever i en skolklass från Kista omkom i Norge.

- Det viktigaste är att bygga upp möjlighet till avlastning för de som drabbats. Det kan vara en service som pågår en tid dit man kan vända sig för att samtala, säger Stig Jonsson.

Eftersom Hedemora är en liten stad är den sårbar.

- I den stora staden försvinner en händelse som denna rätt snabbt, men i den lilla dröjer det sig kvar eftersom människor känner varandra. Ett mord är så närgånget och traumat blir mycket större i en liten stad. Det sprids en känsla som är svår att ta på, säger han.

Även enskilda vill ofta prata om vad som hänt.

- De ringer ofta till sjukhus och församlingar och får på så sätt möjlighet att verbalisera sig och det är viktigt, för att genom att tala om det som skett bearbetar man det.

Han betonar att det sociala nätverket är bra att använda sig av.

Vänner, grannar och arbetskamrater är viktiga.

- Majoriteten av de som drabbas av ett trauma klarar sig utan medicinering om det sociala nätverket fungerar, säger Stig Jonsson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons