Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träta om Ica-butik

Annons

Det kommunalpolitiska fältet splittrades när det nya handelsområdet på Dalregementet - Blå hallen - debatterades i kommunstyrelsen i går.

Centern, miljöpartiet, väns-tern och falupartiet är oroliga att livsmedelshandeln i centrum och på landsbygden kommer att utarmas om Ica startar en ny stor mataffär i Falun. Centern tycker till exempel att det räcker med en liten matbutik à 300 kvadratmeter på regementsområdet, i stället för planerade 4 000 kvadratmeter.

Området, som är tänkt att används till handel, är omfattande:

- Det är 14 000 kvadratmeter och då ska man tänka att hela centrum är 30 000 kvadratmeter, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

I går tog kommunstyrelsen ställning till förslaget om detaljplan för Blå hallen.

En majoritet bestående av socialdemokraterna, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna ställde sig bakom det.

Vänstern och miljöpartiet yrkade avslag och falupartiet vill ha ett mindre område för livsmedel.

Budget 2006 diskuteras

u Knappt har detta år inletts förrän kommunen påbörjar sitt arbete med nästa års budget. I maj ska majoriteten ha ett färdigt budgetförslag för 2006 och i mitten av juni ska det klubbas i kommunfullmäktige:

- Det jag ser är att vi kommer att vara restriktiva med nysatsningar nästa år och det är inte säkert att vi räknar upp ramarna, säger kommu-nalråd Jonny Gahnshag (s).

Det betyder att nämnderna kanske inte kompenseras för löne- och prisökningar, vilket i praktiken innebär att besparingar måste till om budgeten ska hållas.

- Jag hoppas på att vi kan ha en samsyn med oppositionen om budgeten. Vi är öppna för förslag och vill lyssna på deras tankar.

- Det är viktigt, framför allt gentemot kommuninvånarna, att visa att vi inte träter om detaljer i marginalen, utan har en samsyn om vad som behöver göras åt ekonomin.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons