Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasig elsladd orsak till husbrand

Annons

Det beskedet har fastighetsägaren Börje Hägg, Blötbergets fastigheter AB, fått från polisens tekniska rotel i Falun.

Vid branden, som tidigt på morgonen uppdagades av en granne snett över gatan, totalförstördes två fyrarumslägenheter och elva personer blev hemlösa.

Tur i oturen var emellertid att hyresgästerna i dessa lägenheter vid tillfället var bortresta på semester. De boende i de övriga lägenheterna väcktes och evakuerades ut ur det brinnande hyreshuset.

Den brunna delen spärrades av och sedan vidtog en lång väntan på att det skulle bli en brandteknisk undersökning. Av olika omständigheter har det dragit ut på tiden. Utredningen blev klar först helt nyligen närmare två månader efter den dramatiska händelsen.

- Jag har fått ett muntligt besked från teknikerna. De tror att branden uppstod på grund av att kabeln till en klockradio i en av lägenheterna var skadad. Nu väntar jag att de ska skicka ett skriftligt besked om det, säger Hägg som är glad åt att reparationsarbetet äntligen kan starta.

En byggfirma har engagerats och utrivningen av de båda illa skadade lägenheterna är i full gång.

- Det blev ju svåra skador och allt virke som är rökskadat måste bort för att den stickande lukten ska försvinna. De måste till och med riva ut samtliga innertak, berättar Hägg vidare.

Återinredningen av de båda lägenheterna beräknas ta flera månader i anspråk. Hägg har dock en förhoppning om att de drabbade familjerna ska kunna flytta tillbaka till sina hem lagom till jul.

- Vi gissar på en byggtid på cirka tre månader. Men byggbranschen har personalproblem så i dagsläget vet jag inte om den tidsplanen kommer att hålla, slutar fastighetsägaren.

NLT har även sökt ansvariga brandtekniker som dock inte fanns anträffbara för en kommentar på tisdagseftermiddagen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons