Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasig bil - då blev Anders utan a-kassa

Annons

Den vassa kritiken kommer från Anders Karlsson, säsongsanställd skogsarbetare från Lövkullen, på skogen sydväst om Saxdalen.

Som arbetslös under vissa delar av året är han tvingad att stå till arbetsmarknadens förfogande.

För honom har den sitsen inneburit åtskilligt med bekymmer som resulterat i att hans a-kasseersättning har dragits in under ett par perioder.

Men tack vare stöd från hans fackförening, Ludvika LS, och hjälp av en juridiskt kunnig släkting har han i efterhand fått upprättelse. De förlorade a-kassepengarna har betalats ut retroaktivt.

Nu har Karlsson fått nog och inför fortsättningen tänker han skriva in sig vid Arbetsförmedlingen i Kopparberg där han räknar med att få ett vänligare bemötande.

- Första gången de drog in a-kassan var i vintras när min bil var trasig när jag skulle in för ett samtal. Jag ringde och talade om hur det låg till och kryssade i förhinder på kassakortet, berättar han lågmält.

Efter några dagar fick han ett brev med beskedet att han var avstängd från a-kassan.

- Jag försökte tala med handläggaren men det gick inte. Jag blev utan ersättning några dagar som straff för att bilen var trasig, fortsätter han bittert.

För cirka en månad sedan var det dags igen men på en annan grund.

- De hade anvisat ett linjeröjarjobb i Glanshammar utanför Örebro. Jag tvingades att söka trots att jag redan har en anställning hos Mikael Larsson i Blötberget.

Pliktskyldigt tog Karlsson kontakt med den tänkte nye arbetsgivaren. Han berättade uppriktigt om sin situation och att han redan hade en anställning.

- De tyckte det var helt vansinnigt att jag skulle åka så långt (cirka 250 kilometer fram och åter) när jag ändå snart ska börja arbeta igen på mitt ordinarie jobb. Jag fick inte jobbet i Glanshammar.

- Handläggaren menade att jag inte skulle ha talat om att jag redan hade ett jobb och anmälde mig till a-kassan. Hon ifrågasatte dessutom om jag över huvud taget hade sökt jobbet.

I det läget var Karlsson och handläggaren på helt skilda våglängder. Karlsson ville byta till en annan kontaktperson men det beviljades inte.

- Nu är jag trött på att ha det så här. Jag tycker att de borde vara litet mänskliga men de visar ingen förståelse för den enskildes situation, slutar Karlsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons