Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transport av djur

Annons

Miljontals djur fraktas varje år runt inom EU, och in och ut över EU:s yttre gränser. Transporter som i princip kan pågå hur länge som helst och som oftast innebär stort lidande för djuren.

Hittills har EU:s medlemsländer inte lyckats att enas om djurvänliga regler med bland annat tidsbegränsning av transporterna, trots att EU-parlamentet tidigare uttalat sig positivt för en maxgräns på åtta timmar för alla djurtransporter.

På ministerrådets möte i slutet av april fanns ett kompromissförslag från ordförandelandet Irland, men inte heller det begränsade transporttiderna på ett rimligt sätt för djuren. Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Luxemburg röstade därför emot Irlands förslag av djurskyddsskäl. Eventuellt tar Irland upp frågan på nytt under ministerrådsmötet i juni. Storbritannien är ordförandeland för EU under första halvåret 2005.

En stark brittisk opinion kräver sannolikt djurvänligare regler då om inget har hänt innan dess. Djurens rätt kommer att vara pådrivande för att politikerna ska fatta ett bra beslut i djurtransportfrågan så snart som möjligt, inte minst genom vårt samarbete med Eurogroup for Animal Welfare i Bryssel.

Lars Gropman

Kontaktombud,

för Djurens rätt

Mer läsning

Annons