Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transatlantisk kamp om miljardskatt

Annons

Dragkampen är i gång om en sjunken mångmiljardskatt i Atlanten. Spanien antyder att det bestulits på den förmögenhet som USA-baserade Odyssey hittat. I England misstänks att det är Merchant Royal som sjönk 1641.

Det låter som en vältajmad pr-kupp kring de högaktuella Pirates of the Caribbean-filmerna. Men Spanien tar uppgifterna om guld- och silvermynt värda 3,5 miljarder kronor på Atlantens botten på största allvar.

Odyssey Marine Exploration meddelade fyndet av ett välfyllt fartygsvrak i förra veckan. Företaget har gett vraket kodnamnet Black Swan (Svarta svanen), men vägrar berätta var det ligger eller skeppets riktiga namn.

Spanien tror att det handlar om HMS|Sussex, som sjönk nära Gibraltar 1694.

Odyssey fick av Spanien så sent som i mars rätt att leta efter Sussex i Medelhavet. Men inga rättigheter att ta något från vraket ingick i uppgörelsen. Enligt Odyssey har redan guld- och silvermynt med en totalvikt på över 17 ton från den mystiska Svarta svanen "lagligt importerats till USA och placerats på en säker, hemlig plats".

De spanska misstankarna lär inte minska av att Odyssey i samma veva inför sina aktieägare ändrat prognosen för Sussex last. Det troliga värdet om fartyget hittas sänks från 27 miljarder kronor _ till 3,5 miljarder.

Brittiska spekulationer fokuserar i stället på Merchant Royal, som 1641 kapsejsade bara några mil från Englands sydvästra hörn. Om Svarta svanen är Merchant Royal har Odyssey rätt till vraket _ en rättighet som företaget fick i domstol i USA bara två dagar innan mångmiljardfyndet offentliggjordes.

Så tills vidare skrattar Odyssey hela vägen till banken. Förutom själva skatten har fyndet fått aktiekursen att rusa över 50 procent de senaste dagarna. Och företaget pratar med Disneykoncernen om film- och tv-rättigheterna till historien.

Behöver det nämnas att det är Disney som står bakom Pirates of the Caribbean-filmerna?

TT

Mer läsning

Annons