Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranors liv ska dokumenteras

Annons

Tranor i tusental lockar turister, men ställer också till stora skador på växande grödor. Lite är känt om tranornas beteende, men det ska det bli ändring på. Nästa vecka ska Grimsö forskningsstation i Bergslagen börja märka tranor och ett tiotal fåglar ska utrustas med radiosändare.

Tranorna blir allt fler och varje vår och höst slås nya rekord vid de svenska sjöar där tranorna rastar under flyttningen. Men för bönderna är de långbenta gästerna inte alltid välkomna. Nysatta potatisodlingar är populära skafferier för tranorna.

- Vid ett tillfälle 1995 fick en lantbrukare potatis förstörd för 600 000 kronor på ett enda fält och vid ett tillfälle, säger Mikael Hake, ledare för det nystartade tranprojektet vid Grimsö, till Bergslagsposten.

Ett 30-tal ungar till häckande par i Grimsötrakten ska märkas och ett tiotal av dem ska förses med radiosändare. Syftet är att ta reda på hur tranorna lever, vad de äter och var de trivs bäst.

- På lång sikt måste vi skapa områden där tranorna kan vara utan att bli störda. Ju mer kunskap vi får om ekologi och beteende, desto större blir möjligheterna att avsätta områden där tranorna håller sig, förklarar Mikael Hake. (TT)

TT

Mer läsning

Annons